nieuws

Boete geeist tegen directie Van der Valk-hotel

bouwbreed

Officier van justitie mr. A. Muy heeft woensdag voor de economische politierechter in Haarlem een boete van f. 230.000 geeist tegen Hotel Haarlem-Zuid wegens verschillende milieudelicten tijdens de bouw in 1994. Volgens justitie is directeur M. van het Van der Valk-complex opzettelijk nalatig geweest bij de langdurige bouwwerkzaamheden van een aannemer.

De verdachte zou diverse milieuwetten aan zijn laars hebben gelapt. Er werd gewerkt in een sfeer van snelheid en eenvoud, dus onzorgvuldigheid, zei de officier van justitie. Zo vroeg M. geen vergunningen aan voor het tijdelijk dempen van een sloot, het omverhalen van een rij bomen en struiken, lozingen op het riool en waterputten en het gebruik van asfaltschollen om de grond onder de parkeerplaats te verharden. Ook was er het lek in een olietank van de aannemer, waardoor olie de grond in stroomde.

Verder bleek er veel puin op het terrein te liggen dat niet volgens de regels is afgevoerd en vernietigd. Volgens berekeningen blijkt dat het hotel hiervan een voordeel zou hebben gehad van f. 500.000, zo hield politierechter E. Hofstee de verdachte voor.

De verdachte ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan milieuverontreiniging. Volgens zijn advocaat, mr. J. van Baarsen, kan er geen sprake zijn van milieudelicten als de bouw nog aan de gang is. Hij de dat de bouwkraan weinig ruimte had, waardoor er met puin geschoven moest worden, maar stelde dat de aannemer ook verantwoordelijk is. Hij vond de boetes buiten proportie.

De zaak is voor onbepaalde tijd aangehouden, omdat de politierechter nog enkele getuigen wil horen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels