nieuws

Bezwaren tegen uitbreiding Urenco Almelo verworpen

bouwbreed Premium

De Raad van State heeft maandag alle bezwaren verworpen die waren ingediend tegen de uitbreiding van de uraniumverrijkingsfabriek Urenco in Almelo. Het bedrijf heeft door die uitspraak definitief toestemming voor het opvoeren van de produktie tot 2500 ton.

Actiegroepen hadden geprotesteerd tegen de vergunning die het ministerie van Economische Zaken aan Urenco had gegeven, omdat het bedrijf door de opwerking van uranium voor kerncentrales zou zorgen voor een langere toepassing van nucleair materiaal. Ook zou Urenco extra radioactieve straling en afval veroorzaken.

De Raad van State had in eerste instantie bepaald dat het ministerie niet juist had gehandeld bij het verstrekken van de vergunning. Voor actiegroepen was dat reden te proberen die toestemming ongedaan te maken. Omdat hen dat niet in een korte procedure lukte, spanden ze een bodemprocedure aan. Daarin heeft de Raad van State maandag uitspraak gedaan.

Urenco had sinds het begin van de jaren tachtig een vergunning voor een produktie van 1000 ton. De groei van het aantal orders maakte uitbreiding van het bedrijf noodzakelijk. Op dit moment bedraagt de capaciteit bijna 1400 ton. Om verder te ke uitbreiden tot 2500 ton moet het bedrijf een nieuwe produktiehal bouwen, de SP 5. Wanneer de bouw begint kon een woordvoerder van de onderneming nog niet zeggen.

Reageer op dit artikel