nieuws

Aanleg 28 miljoen meter lange kabel begonnen

bouwbreed

In de komende achttien maanden vindt de aanleg plaats van een glasfiberkabel tussen Porthcurno in het Britse Cornwall en het Japanse Miura.

De kabel krijgt daarmee een lengte van zo’n 28.000 kilometer. De investering voor het werk beloopt om en nabij f. 2,4 miljard. Een consortium uit het Amerikaanse AT en T Submarine Systems, en het Japanse KD D Submarine Cable Systems voert het werk uit. De oplevering volgt in de loop van 1997. Vanaf dat moment staat de kabel open voor het transport van 600.000 gelijktijdig gevoerde telefoongesprekken.

Glasvezel

De verbinding loopt vanaf Groot-Brittannie via Spanje door de Middellandse Zee naar Italie en Egypte en vervolgens via de Rode Zee naar India. Daar vertakt de leiding zich in een gedeelte naar de Verenigde Arabische Emiraten en naar Maleisie en Thailand. Vanuit Thailand loopt de verbinding door naar Hongkong, China, Zuid-Korea en eindigt in Japan. De kabel bestaat uit vier glasvezeldraden die elk de dikte van een haar hebben. Rond deze optische geleiders zit een zeer zware wapening. Die moet vooral in kustgebieden voorkomen van ankers of visgerei de verbinding beschadigen. Op sommige druk bevaren plaatsen komt de kabel een meter diep in de zeebodem te liggen. Naar verwacht kan de kabel ruim 25 jaar mee. In deze periode blijft evenwel het gevaar van breuk bestaan. De voorbereiding van enkele jaren ten spijt is er voor sommige technische risico’s nog geen oplossing gevonden.

Bekostiging

Ook financieel gezien zijn nog niet alle risico’s afgedekt. Voor de bekostiging tekent een particulier consortium uit het Amerikaanse Nynex Network System, Gulf Associates en GE Capital, het Arabische Dallah-Al Baraka, het Asian Investment Fund uit Hong Kong, de Thaise Telecom Holding Company en het Japanse Marubeni. Inmiddels reserveerden ongeveer 50 telecombedrijven uit 45 landen ruimte op de kabel. Dat leverde ruim f. 640 miljoen op. De gebruikers betalen alleen wanneer ze op een zeker moment de capaciteit in gebruik nemen. De beheerders willen met de kabel vooral die regio’s bedienen die tot op heden van satellietverbindingen afhankelijk zijn.

Reageer op dit artikel