nieuws

Mogelijke kans op afbouw ‘badkuip’ in Bonn

bouwbreed

Duitslands duurste bouwruine – het tijdens de Kerst 1993 door hoogwater verwoeste bouwpo van de Keulse architect Jochen Schurmann in de Bonner parlementswijk – wordt mogelijk toch voltooid. HBG, een van de bouwers, staat er niet onwelwillend tegenover om het af te maken.

Het Duitse persagentschap DPA meldde gisteren dat “op grond van betrouwbare informatie” kanselier Kohl, minister van Financien Waigel en minister Topfer van Bouwzaken afgelopen maandag overeen zijn gekomen de met 300.000 m3 water gevulde ruwbouw aan de Rijn te laten voltooien. Het bouwministerie weigerde dit bericht vooralsnog te bevestigen.

Minister Waigel van Financien (CSU) wil, vanwege de hoge kosten, eigenlijk afbraak van de bouwruine en nieuwbouw door een particuliere investeerder. Bouwminister Topfer (CDU) wil juist voltooiing van het po. Alvorens officieel de voltooiing, in wat voor variant ook, aan te kondigen moet worden vastgesteld voor wat voor doel de ruwbouw zal worden aangewend. De Algemene Rekenkamer heeft bijvoorbeeld geeist dat eerst de instantie bekend moet zijn die het complex in gebruik neemt, voordat de werkzaamheden aan de ruwbouw worden hervat. De stad Bonn biedt aan de Duitse wereldomroep, Deutsche Welle, in de gebouwen onder te brengen.

Tientallen miljoenen DM heeft de stilstand aan het po reeds opgeslokt. “Afbraak is precies zo duur als voltooiing van de wijk”, zei architect Schurmann destijds. “Stilstand van de bouw kost per maand zeven tot acht miljoen mark.”

Volgens de architect en tal van ondervraagde bouwingenieurs had men allang het water uit de ruwbouw ke wegpompen, en verder ke bouwen aan delen van het complex. Ook als nog niet duidelijk zou zijn geweest welke instantie er haar intrek zou nemen.

Rechtbank Bonn

De complete schade-expertise over oorzaak en gevolg van de overstroming zou gisteren het gerechtshof in Bonn worden overhandigd. Tot in de late namiddag bleek het rapport nog niet aanwezig. Afgelopen vrijdagmiddag meldde Hollandsche Beton Groep (HBG), een van de betrokken aannemers bij de ruwbouw, dat gisteren het tweede onderzoeksrapport zou worden aangeboden. De aannemer begint de affaire steeds lastiger te vinden en ergert zich aan de laksheid van de betrokken ministeries. Nog steeds hangt een claim van bijna een half miljard gulden boven het bedrijf. Woordvoerder Arno Pronk laat weten op het bericht van DPA niet in te ke gaan. Afbouw is volgens hem best bespreekbaar. “We maken graag af waar we mee begonnen zijn”, zegt hij diplomatiek.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels