nieuws

Toestand van gebouwen gemeten met lasertechniek

bouwbreed

De toestand van de constructie van gebouwen kan gemeten worden met behulp van lasertechniek. Daarvoor heeft dr. B. Ellis van de Building Research Establishment (BRE) te Garston, Watford in Engeland een Laser Interferometer ontwikkeld. Het apparaat is gekoppeld aan een computer, die de gegevens van de laser analyseert. De laserstraal wordt gericht op de constructie, op een afstand van maximaal 150 m (bij ruw beton) tot 500 m (bij een spiegelend oppervlak).

Ellis heeft een computerprogramma geschreven voor de analyse van de meetresultaten. Daaruit valt de eigenfrequentie van de constructie op te maken, evenals de stijfheid en massa. Door de resultaten te vergelijken met ontwerpgegevens ke andere waarden worden bepaald. Een en ander is mogelijk doordat met een laserstraal op microniveau de trillingen van een gebouw gemeten ke worden. Van de Laser Interferometer zijn inmiddels twee exemplaren gebouwd, die worden ingezet bij het onderhoud van onder andere het House of Commons te Londen. Op de foto maakt Ellis de Laser Interferometer gereed voor het onderzoeken van een gemetselde schoorsteen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels