nieuws

Zoon van oprichter Bouygues aangehouden

bouwbreed Premium

Martin Bouygues, de voorzitter van de raad van bestuur van Europa’s grootste bouwbedrijf, is gisteren aangehouden in verband met het ‘fraudeschandaal Pierre Botton’.

Bouygues is goed bevriend met deze onlangs veroordeelde zakenman, die zich schuldig heeft gemaakt aan grootscheepse bedrijfs- en belastingfraude. Persoonlijkheden uit de mediawereld en het Lyonse bedrijfsleven zijn eveneens bij deze zaak betrokken.

Martin Bouygues werd gisteren in Nanterre (Hauts-de-Seine) verhoord door de politierechter die hiervoor speciaal uit Lyon was overgekomen. Vervolgens werd een uitgebreid huiszoeking gedaan op het imposante hoofdkantoor van Bouygues in de Yvelines (nabij Parijs), ‘Challenger’ genaamd. Bouygues is reeds betrokken bij verschillende gerechtelijke onderzoeken, in verband met fraude bij aanbestedingen. Twee topfiguren van Bouygues zitten hiervoor reeds in hechtenis.

Dit keer is Bouygues persoonlijk betrokken bij de “Zwitserse kant” van de zaak Botton. Botton “verzamelde” in 1988 gelden om de verkiezingscampagne van zijn schoonvader Michel Noir (voormalig burgemeester van Lyon) te financieren. In 1993 begon een onderzoek naar de verduistering van bedrijfsgelden en ontdekte de rechter in Zwitserland een aantal bankrekeningen van Panamese bedrijven waar Botton de eigenaar van bleek. Meer dan tien miljoen francs (3,3 miljoen gulden) waren op de rekeningen gestort door Franse bedrijven, waaronder Bouygues de grootse donateur bleek. Bouygues heeft tussen 1987 en 1990 ettelijke miljoenen francs naar de rekeningen overgemaakt via een Afrikaanse bank. De rechter vraagt zich af welke tegenprestatie Bouygues hiervoor heeft bedongen. Welke openbare aanbestedingen in Lyon en omgeving wist Bouygues op deze manier te bemachtigen?

In 1990 kreeg Bouygues samen met Dumez (La Lyonnaise des Eaux) de toezegging voor ontwerp, financiering, bouw en exploitatie gedurende 35 jaar van het po aan de noordelijke ringweg van Lyon; het zogenaamde po Grand Lyon. Het po betreft de bouw van tunnels, bruggen en wegen, met een totale waarde van f. 2 miljard.

Reageer op dit artikel