nieuws

Vijandig bod Kvaerner op Britse bouwer Amec nadert ontknoping

bouwbreed Premium

Maandag 18 december valt de beslissing voor de Britse bouw- en ingenieursgroep Amec. Accepteren de aandeelhouders het vijandige bod van de Noorse scheepsbouw- en constructiegroep Kvaerner of niet? Kvaerner biedt precies een pond per aandeel, wat een prijskaartje van 360 miljoen pond ( f. 900 miljoen) voor Amec betekent.

Kvaerner heeft de afgelopen weken al 26% van de aandelen van Amec op de markt gekocht. “Het zal kantje boord zijn, maar ik denk dat ze het halen”, aldus een analist in de City. “De aandelenprijs van Amec blijft al weken net onder het pond hangen, dus de markt verwacht niet dat er een hoger bod komt. Veel zal afhangen van een paar grote aandeelhouders, die nog geen besluit genomen hebben.” Kvaerner heeft categorisch ontkent zijn bod te zullen verhogen, tenzij er een rivaal opduikt. Dat is niet gebeurd.

Kvaerner wil Amec vooral om de gezamenlijke kracht in de bouw van off-shore olie- en gasplatformen. Verder kan Amec volgens algemeen directeur Erik Tonseth van Kvaerner optreden als po-manager in sectoren waar Kvaerner nu alleen optreedt als leverancier van materialen en systemen: waterkracht, pulp en papier, afvalverwerking. Kvaerner wil de belangen van Amec in huizenbouw en vastgoed afstoten.

Samen zouden Kvaerner en Amec een omzet van 3,5 miljard pond ( f. 8,8 miljard) halen in bouw en engineering, een cijfer dat hen in de Europese top brengt. Voor olie- en gasplatformen zou een Kvaerner-Amec combinatie volgens Kvaerner zelfs de grootste bouwer ter wereld worden, voor concurrenten als Brown en Root en McDermott.

Algemeen directeur Sir Alan Cockshaw van Amec ontkent de logica achter het bod van Kvaerner niet, maar vindt de prijs niet hoog genoeg. De Britse onderneming heeft de laatste jaren echter slecht gepresteerd en de koersontwikkeling van het Amec-aandeel bleef de afgelopen vijf jaar ver achter bij die van vergelijkbare ondernemingen op de beurs van Londen.

Volgens Cockshaw zal de winst van Amec in 1996 en 1997 echter scherp stijgen en moet dat in de prijs van het bod meegenomen worden. Erik Tonseth van Kvaerner is niet onder de indruk. Amec durft geen officiele winstvoorspelling voor 1996 aan en heeft sowieso geen goede staat van dienst waar het gaat om winstvooruitzichten. Aandeelhouders werden de te jaren herhaaldelijk teleurgesteld.

Indonesie

De strijd om Amec heeft naar goed Brits gebruik weer flink wat stof doen opwaaien. Zo ontsloeg Amec zijn PR bureau, Financial Dynamics, nadat een medewerker van dit bureau aan een effectenhuis mededelingen had gedaan over de winst voor 1996. Het Take Over Panel, dat toezicht houdt op overnemingen, riep Amec op het matje: dit soort koersgevoelige informatie moet zeker ten tijde van een vijandig bod aan iedereen tegelijk bekend gemaakt worden.

Amec kreeg wel steun uit onverwachte hoek. Een Indonesische minister schreef een brief aan vice-premier Michael Hesseltine van Groot-Brittannie waarin hij stelde dat Indonesie hecht aan de onafhankelijkheid van Amec. Het bedrijf speelt een belangrijke rol in Britse pogingen om een voet tussen de deur te krijgen bij de ontwikkeling van het off shore olie- en gasveld Natuna in Indonesie, waar miljardencontracten vergeven worden.

Kvaerner was woedend over de brief en meende dat Amec de Indonesische minister voor zijn karretje had gespannen. “Het is schandalig dat het management van Amec zo openlijk probeert om de Britse regering tot een interventie te bewegen.”

Reageer op dit artikel