nieuws

Van Egeraat verliest kort geding tegen 010

bouwbreed Premium

Scheiden doet lijden. Het gezegde is zeker van toepassing op het uit elkaar gaan van de architecten Francine Houben en Erick van Egeraat, het echtpaar dat samen met enkele studiegenoten aan de wieg stond van het architectenbureau Mecanoo in Delft.

Indirect de dupe van de scheiding was uitgeverij 010 in Rotterdam. Eind vorige week trachtte Van Egeraat namelijk in kort geding de monografie ‘Mecanoo, architecten’ te ontdoen van drie van “zijn werken”, te weten het Parkhotel in Rotterdam, Gartenbau en ING Boedapest. De president van de rechtbank, mr. Boot, stelde de architect in het ongelijk omdat het boek al grotendeels klaar is “en omdat al overeenstemming was bereikt over de opname van zestien Mecanoo-poen”. Die overeenstemming dateerde van voor de scheiding.

Het in de ogen van 010 zinloze geding heeft er overigens niet toe geleid dat het boek ‘Erick van Egeraat, architect’ in de prullenbak zal verdwijnen. De Rotterdamse uitgever wil nog steeds in de lente van het volgende jaar dit boek uitgeven waarin “zijn werken” volop aanbod komen.

Volgens de Mecanoo-architecten in Delft, zonder Van Egeraat die in Rotterdam inmiddels een bureau is gestart, heeft het uit elkaar gaan van het architectenechtpaar geen gevolgen gehad voor de continuiteit. Veel erger voor hen was het verhaal dat men een te dure universiteitsbibliotheek voor de TU Delft had ontworpen. Inmiddels dient zich er een oplossing aan. De TU Delft zal naar alle waarschijnlijkheid via een belegger een vorm van ‘sale and lease back’ constructie optuigen.

Reageer op dit artikel