nieuws

Stimulans voor bouw bedrijfsgebouwen

bouwbreed Premium

Door een fiscale maatregel worden vanaf 1 januari 1996 investeringen in nieuwe bedrijfsgebouwen aantrekkelijker. Althans wanneer die bedrijfsgebouwen worden neergezet in door staatssecretaris Vermeend aangewezen gemeenten in economisch zwakke regio’s.

De door hem ontworpen regeling, die voorziet in het versneld mogen afschrijven van 50 % van de investeringkosten, gaat gelden voor de jaren 1996, 1997 en 1998. Zowel ondernemers, die nu al in zo’n regio zijn gevestigd als ondernemers die zich daar zouden willen vestigen ke er van profiteren. Het betreft gemeenten in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Limburg.

Het gaat om gemeenten in provincies met een zwakkere economische structuur. Het zijn dezelfde als aangewezen in het Besluit subsidies regionale investeringspoen. Voorwaarde om in aanmerking te komen voor deze versnelde afschrijving is dat de totale investeringskosten in een nieuw bedrijfsgebouw moeten ten minste f. 5 miljoen bedragen.

Voor 50 % mogen de investeringskosten versneld worden afgeschreven. Voor de resterende kosten blijft het normale afschrijvingssysteem van kracht.

Deze regeling kan worden toegepast als in de volgende gemeenten bedrijfsgebouwen worden neergezet:

Groningen

In de provincie Groningen: Appingedam, Bedum, Bellingwedde, Ten Boer, Delfzijl, Eemsmond, Groningen, Grootegast, Haren, Hoogezand-Sappemeer, Leek, Loppersum, De Marne, Marum, Menterwolde, Pekela, Reiderland, Scheemda, Slochteren, Stadskanaal, Veendam, Vlagtwedde, Winschoten, Winsum en Zuidhorn.

Friesland

In de provincie Friesland: Achtkarspelen, Ameland, Het Bildt, Baornsterhim, Bolsward, Dantumadeel, Dongeradeel, Ferwerderadeel, Franekeradeel, Gaasterlan-Sleat, Harlingen, Heerenveen, Kollummerland en Nieuwkruisland, Leeuwarden, Leewarderadeel, Lemsterland, Littenseradiel, Menadumadeel, Nijefurd, Ooststellingwerf, Opsterland, Schiermonnikoog, Skarsterlan, Smallingerland, Sneek, Terschelling, Tytsjersteradiel, Vlieland, Weststellingwerf, Wunseradiel en Wymbritseradiel.

Drenthe

In de provincie Drenthe: Coevorden, Dalen, Eelde, Emmen, Hoogeveen, Odoorn, Oosterhesselen, Schoonebeek, Sleen en Zweeloo.

Overijssel

In de provincie Overijssel: Almelo, Ambt Delden, Borne, Denekamp, Diepenheim, Enschede, Goor, Haakgsbergen, Den Ham, Hellendoorn, Hengelo, Losser, Markelo, Oldenzaal, Ootmarsum, Rijssen, Stad Delden, Tubbergen, Vriezenveen, Weerselo en Wierden.

Limburg

In de provincie Limburg: Beek, Born, Eijsden, Geleen, Heerlen, Kerkrade, Maastricht, Sittard, Stein en Valkenburg aan de Geul.

Reageer op dit artikel