nieuws

Schokland op werelderfgoedlijst

bouwbreed Premium

De Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs en cultuur, heeft in Parijs besloten het voormalige eiland Schokland in de Noordoostpolder op te nemen in de Werelderfgoedlijst. Het is de eerste keer dat een Nederlands monument daarin wordt opgenomen. De Werelderfgoedlijst bestaat uit objecten van ‘uitzonderlijke universele waarde’.

Staatssecretaris Nuis van Cultuur had Schokland vorig jaar voorgedragen omdat het een fysieke herinnering vormt aan de algemene strijd tegen het water en daarvan een concreet symbool is. Naast Schokland zijn nog 28 andere monumenten opgenomen op de Werelderfgoedlijst, waaronder de dom van het Deense Roskilde en de oude binnensteden van Avignon, Siena en Napels. Monumenten die op de Werelderfgoedlijst staan, komen in aanmerking voor financiele steun uit het Werelderfgoedfonds.

Reageer op dit artikel