nieuws

Renovatie Utrechtse stadsschouwburg op oor na geveld

bouwbreed Premium

De grote zaal van de Stadsschouwburg in Utrecht gaat na een ingrijpende verbouwing binnenkort weer open. Bijna elf maanden is er gewerkt om het te krap geworden toneel en de technische ruimten in een ruimer jasje te steken. De opknapbeurt kostte f. 18 miljoen gulden, waarvan de gemeente Utrecht het leeuwedeel op tafel legde. Het ministerie van OCW, de provincie Utrecht en sponsors pasten de rest bij.

Het toneel is meters ruimer geworden, zodat de schouwburg voortaan veel vaker produkties kan boeken die bij voorbeeld ook het Amsterdamse Muziektheater en het Haagse Danstheater aandoen. De architect, Eric Knippers, heeft zijn stempel gezet door een soort glazen doos te plaatsen op de voor- en achterwand, die bleven staan.

De schouwburg is indertijd neergezet door de beroemde bouwmeester Dudok. Een opvallende vernieuwing is de hefbare tribune waardoor de zaal in een handomdraai tot amfitheater, met steil oplopende rijen, kan worden omgetoverd. Die ingreep reduceert overigens wel het aantal stoelen van duizend tot 650.

Het Nationale Toneel speelt op 6 en 7 januari met de voorstelling Chin-Chin als eerste voor publiek in dit amfitheater.

Reageer op dit artikel