nieuws

‘Randstad lijkt steeds meer op Achterhoek’

bouwbreed

West-Nederland gaat steeds meer op de Achterhoek lijken. Overal worden stukjes bos aangelegd als goedmakertjes voor de aanleg van nieuwe infrastructuur of bebouwing. Het resultaat is een vergaande versnippering van het ooit weidse landschap.

Met deze kritiek op het eigen metier nam landschapsarchitect ir. Adriaan Geuze gisteren de Rotterdam Maaskantprijs voor Jonge Architecten in ontvangst uit handen van burgemeester Peper. Deze aanmoedigingsprijs bestaat uit een bedrag van f. 10.000 en een publikatie van het werk van Geuzes bureau West 8.

Landschapsarchitecten hebben momenteel meer invloed dan stedebouwers en architecten, meent Geuze, omdat zij flexibeler zijn in hun oplossingen. Zij zijn gewend te werken met tijd en gelaagdheid in plaats van louter statische oplossingen van een opgave of programma. Daarbij zijn zij “de grootste vrienden van wethouders en ministers” omdat die het landschap ke gebruiken als “glijmiddel” of als “widergutmachung” bij onpopulaire ingrepen. Geuze hekelde dat de landschapsarchitect als decorateur de fragmentatie van de stad moet verhullen; het resultaat is een nog grotere fragmentatie. Door de aanleg van recreatieparken en bossen treedt een steeds verder gaande “ver-achterhoekisering” van West-Nederland op.

Geuze pleitte voor meer aandacht voor de grote schaal van het landschap, het soort ruimte dat Ruysdael schilderde.

Reageer op dit artikel