nieuws

Pieck Fijn, Anton Pieck terug in de Marinestad

bouwbreed Premium

“Vijf tubes verf en een fixeerspuitje kreeg ik, maar het was het grootste succes in mijn leven”, zo noemde Anton Pieck het krijgen van de eerste prijs van een tekenwedstrijd die hij won op elf-jarige leeftijd. Het wintergezicht in Den Helder laat een schaatsende menigte zien. Vader Pieck staat voor het ouderlijk huis en Anton Pieck en zijn tweelingbroer staan voor het raam toe te kijken.

Het Marinemuseum in Den Helder – vlakbij de veerboot naar Texel – staat in het teken van Anton Pieck. “1995 is het honderdste geboortejaar van Anton Pieck. En Den Helder is zijn geboortestad, dus vonden we dat er iets gedaan moest worden. Aangezien Den Helder niet een echt historisch museum heeft, is de tentoonstelling in ons museum terecht gekomen”, vertelt Ghislaine Melman, pr- en educatief medewerker van het museum.

Kijken en nog eens kijken

De tentoonstelling behandelt de belangrijkste perioden uit het leven van Pieck. Begonnen wordt met Den Helder, daarna komen zijn tijd in Den Haag, Amersfoort en Haarlem aan bod. De presentatie geeft in een betrekkelijk kleine ruimte een overzicht van het gehele oeuvre. Verder zijn er taferelen als een bakkerij en winkel in vitrines nagebouwd en is er een levensgrote pop in zijn stijl. “Blijf staan voor willekeurig werk van Anton Pieck en je ontdekt steeds meer. Je ziet het en kijkt nog een keer en nog een keer en iedere keer ontdek je nieuwe dingen en andere details”, vindt Ghislaine Melman.

“Niet alleen de overbekende kalenderplaten, de Efteling of het Autotron, maar zijn onbekende veelal vroege werk krijgen de aandacht.”

Claustrofobie

Sinds een jaar heeft het museum nog een andere publiekstrekker; de onderzeeboot ‘Tonijn’. “Als je last hebt van claustrofobie of hoogtevrees dan moet je niet aan de klim beginnen”, wordt nog gewaarschuwd. En inderdaad heb je even het idee dat je in de maling wordt genomen en de ingang van de boot hebt gemist, maar nee hoor het is de originele ingang met twee kleine klapdeurtjes en een trap die je achterwaarts moet afdalen. Maar dan kun je je toch een goede voorstelling maken van het leven op zee, maar dan onder water. Met vier man boven elkaar slapen, een kastje van 50 cm3 en een keer per week douchen in een van de twee douches voor bemanning van zeventig man. Geen prettig vooruitzicht voor een expeditie van enkele weken, maar dat was de praktijk tot 1991. Toen is de onderwaterwereld van de ‘Tonijn’ definitief ingeruild voor het leventje op het droge. Sinds drie jaar ligt het schip naast het Marinemuseum en een jaar geleden is het schip opengesteld voor het publiek.

Nieuwbouw

Tussen de ‘Tonijn’ en het pand van het museum wordt op dit moment hard gewerkt aan de oplevering van de uitbreiding van het museum. Die oplevering staat gepland voor 8 december, maar er zal nog heel wat moeten gebeuren voordat dat wordt gehaald. De uitbreiding is naar een ontwerp van de uit Oosternijkerk afkomstige architect Gunnar Daan. “We zijn heel erg blij met het ontwerp. Want de Marine heeft ook wel een paar architecten in dienst maar die werken over het algemeen zeer functioneel zodat het resultaat waarschijnlijk een soort loods hadden gekregen. Gunnar Daan heeft voor het ontwerp gezocht naar een vorm in harmonie met het oude gebouw en de onderzeeboot. Het resultaat wordt een gebouw dat qua model, goothoogte, nokhoogte, symmetrie en door zijn excentrisch geplaatste torentje in de vorm van een radarbol overeenkomt met het oude museum. Tegelijkertijd roept het beeld van de organische metalen vorm van de bovenbouw associaties op met de onderzeeer”, aldus Ghislaine Melman.

In maart begon aannemer Van der Wal aan de nieuwbouw in de hoop dat de nieuwbouw in oktober opgeleverd zou ke worden. Maar de bovenbouw is van zink en dat moest van glimmend dof worden gemaakt en dat gaf de nodige problemen. De oplevering is nu begin december gepland, maar zal waarschijnlijk nog later plaatshebben.

‘Pieck Fijn, Anton Pieck terug in de Marinestad Den Helder’ is tot met 18 februari in het Marinemuseum te zien. Vanaf woensdag aanstaande is de tentoonstelling in kerstsfeer.

Reageer op dit artikel