nieuws

NKF weer op eigen benen

bouwbreed

Het Finse elektronica- en telecommunicatieconcern Nokia stoot zijn kabelactiviteiten af. Het Delftse kabelbedrijf NKF, voor 55% in handen van Nokia, komt daardoor op eigen benen te staan. Tegelijkertijd neemt NKF Nokia Cables van de Finnen over. Daardoor vergroot de onderneming de omzet tot f. 1,2 miljard. De raad van bestuur van NKF juicht de verzelfstandiging toe. In 1990 nam Nokia een meerderheidsbelang in het Nederlandse kabelbedrijf. In die tijd gold het volgens NKF als voordeel aangesloten te zijn bij een groter concern. Van een meerwaarde van die samenwerking blijkt inmiddels nauwelijks sprake meer te zijn. “Nu doen de gespecialiseerde bedrijven het beter dan de conglomeraten”, zei bestuurslid A. van de Laar vrijdag in een toelichting.

Nokia trekt zich overigens niet geheel terug uit NKF, maar neemt in eerste instantie een belang van 49 procent. “Maar daarmee wordt NKF van een strategische participatie een pure financiele participatie.” Hoe lang de Finnen dit forse minderheidsbelang houden, is onduidelijk. “Nokia zal daar als verstandige belegger mee omgaan,” aldus Van de Laar.

NKF weet zich dank zij de aankoop van Nokia Cables de vierde kabelfabrikant in Europa, voor de Nederlandse concurrenten Draka en Twentsche Kabel, maar ver achter een reus als bijvoorbeeld Alcatel. Het NKF-bestuur ziet in de acquisitie zijn positie op de Scandinavische markt sterk groeien. Ook hebben de Finnen veel extra kennis op het gebied van kabels voor mobiele telefonie en lange-afstandsglasvezelkabels en is Nokia Cables via succesvolle gezamenlijke ondernemingen aanwezig op de groeimarkten China en Rusland.

Reageer op dit artikel