nieuws

Gemeenten gaan onwillige bouwbedrijven ‘boycotten’

bouwbreed Premium

De gemeenten in het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven gaan actief bouwgronden verwerven. Bouwbedrijven en poontwikkelaars die grond in bezit hebben en zich bij de verkoop daarvan aan gemeenten niet soepel opstellen zullen bij verdere planontwikkeling en uitvoering van de Vinex-opgave in de regio worden uitgesloten. Op deze manier hoopt het samenwerkingsverband een excessieve stijging van grondkosten tegen te gaan.

In het kader van het Vinex-uitvoeringsconvenant moet in het gebied van het Samenwerkingsverband Eindhoven tot het jaar 2005 zo’n 35.000 woningen worden gebouwd. Daarvan moeten er in het stedelijk gebied zo’n 28.000 worden gerealiseerd. Hoewel volgens mr. Th. H.J. Broekman, voorzitter van de werkgroep Regionaal Grondbeleid van het samenwerkingsverband, zich in vergelijking met de randstad nog geen excessen op het gebied van grondaankopen hebben voorgedaan, is het in zijn visie wel noodzakelijk dat de gemeenten speculanten en andere vormen van prijsopdrijving voor zijn.

“In de omgeving is al grond verkocht, maar duidelijk nog niet alles. Wel zie je de grondprijs stijgen. Kostte vroeger agrarische grond zo’n f. 5, per m2, het schijnt dat er nu al het vijf- tot tienvoudige voor wordt betaald. Boeren die grond moeten verkopen zeggen nu steeds vaker tegen gemeenten te willen wachten. Ook zij hebben die hogere bedragen gehoord. Maar door onze maatregelen kan dat de kop worden ingedrukt.”

Sociale sector

In de visie van het samenwerkingsverband betekenen te hoge grondprijzen het niet sluitend krijgen van de ontwikkelingsplannen. “Een gevolg daarvan is dat goedkopere woningbouw en zeker de sociale sector dan als eerste in het gedrang komen. Vervolgens zullen zaken als bijvoorbeeld groenvoorziening in de plannen sneuvelen”, zo verwacht Broekman.

Het plan waarmee de gemeenten speculanten, maar ook de bonafide marktpartijen willen inbinden, voorziet in het uitwisselen van elkaars positieve en negatieve ervaringen met bedrijven. “Bedrijven die grond kopen in een gemeente zonder overeenstemming met die gemeente, ke er op rekenen dat zij in de andere gemeenten in het SRE-gebied niet meer zullen worden uitgenodigd voor deelname in het planontwikkelingsproces”, aldus Broekman. “Overigens is het niet zo dat we een soort zwartboek gaan opstellen van bedrijven die zich negatief opstellen.”

Voorkeur

Het plan van het SRE is met de Kamer van Koophandel in de regio besproken. Volgens de werkgroepvoorzitter konden de ondernemers zich in de voornemens vinden. Met name het feit dat het samenwerkingsverband de voorkeur geeft aan het actief deelnemen van regionale bouwbedrijven op de Vinex-locaties. “Een dergelijke benaderingswijze ziet de Kamer van Koophandel wel zitten”, aldus Broekman.

Het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven telt bij elkaar 34 gemeenten. Het samenwerkingsverband heeft met de elf gemeenten in het stedelijk gebied overeenstemming bereikt over het omgaan met bedrijven en projectontwikkelaars die inmiddels bouwgronden in bezit hebben. Met de overige 23 gemeenten die in het landelijk gebied liggen zal het verband binnenkort deze afspraken maken.

Reageer op dit artikel