nieuws

Gemeente wil Bonnema’s Golfslag toch slopen

bouwbreed

De raadscommissie Ouderenzorg in de gemeente Noordoostpolder is unaniem akkoord gegaan met de sloop van verzorgingstehuis De Golfslag in Emmeloord. Dat betekent dat de gemeenteraad hoogstwaarschijnlijk niet ingaat op het aanbod van de ontwerper, architect Abe Bonnema uit Hardegarijp, die het complex wilde behouden door renovatie.

De gemeente Noordoostpolder wil het gebouw slopen en een nieuw verzorgingstehuis realiseren. Het gebouw voldoet niet meer aan de eisen van de tijd waardoor de gemeente moet kiezen voor een grondige, f. 17 miljoen kostende, renovatie of volledige nieuwbouw waarmee – 13,5s miljoen is gemoeid.

Bonnema heeft in een brief aan de gemeenteraad laten weten dat hij het gebouw enkele miljoenen goedkoper kan renoveren dan de begrote f. 13,5 miljoen voor nieuwbouw. De architect heeft zelfs aangeboden dat wanneer de kosten onverhoopt hoger mochten uitvallen hij garant staat voor de extra kosten.

De gemeente Noordoostpolder is tot dusverre niet overtuigd en vindt de berekeningen van Bonnema niet realistisch genoeg. Dat hebben B en W hem in een brief laten weten.

“De bevolking van Emmeloord is tegen sloop en de gemeente kan fors besparen als ze het laten renoveren. Ik begrijp dan ook niet waarom ze de sloop toch willen doorzetten”, aldus Bonnema. Hij wil nog even wachten of de gemeenteraad nog met een reactie komt. In afwachting daarvan onderzoekt hij de mogelijkheden om via een kort geding alsnog de sloop tegen te houden.

Bonnema bezit het auteursrecht voor het gebouw. Volgens hem is sloop weggegooid geld omdat het gebouw nog in goede staat verkeert. Bovendien heeft het gebouw voor de architect een grote historische waarde. “Dit was het eerste verzorgingstehuis voor de eerste bewoners van de Noordoostpolder.”

Reageer op dit artikel