nieuws

Gelderland gedoogt dioxine-uitstoot bij verbrandingsoven

bouwbreed

Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben dinsdag besloten om de Regio Arnhem, eigenaar van vuilverbrandingsoven Avira in Duiven, toe te staan tot 1 december volgend jaar de maximale norm voor de uitstoot van dioxine te overschrijden. Uiterlijk op die datum moet de Regio beginnen met de zeer kostbare renovatie van de oudste van de drie ovens.

Het provinciebestuur ligt al bijna een jaar overhoop met de Regio Arnhem en de directie van Avira. Dit voorjaar bleek uit metingen, dat met name de oudste oven van Avira veel te veel dioxine uitstootte. Ook de andere twee ovens voldeden niet aan de wettelijke richtlijnen. De provincie liet daarop de oudste oven sluiten. Voor de andere gaf GS een gedoogbeschikking af, die dinsdag vervallen is.

De directie van Avira bracht, nadat een beroepsprocedure bij de Raad van State op niets uitliep, een zogenoemde actieve-kooldoseringsinstallatie in de vuilverbrander aan en liet de schoorsteenpijp van de oudste oven grondig schoonmaken. Nu de speciale installatie enige maanden gebruikt is, blijkt dat daardoor de nieuwste twee ovens de wettelijke norm van maximaal 0,1 ng/m3 dioxine niet meer overschrijden.

De directie van Avira wil de oudste oven renoveren. In totaal zal dat meer dan – 150 miljoen gaan kosten. Om de operatie te ke betalen, heeft de directie de plannen voor de bouw van een vierde oven in de ijskast gezet. De renovatie zou halverwege 1998 klaar moeten zijn, als allerlei bezwaar- en beroepsprocedures de bouwtijd niet ernstig vertragen.

Reageer op dit artikel