nieuws

Feyenoord en de Kuip hebben hun eigen Home of History

bouwbreed Premium

Afgelopen week stond Ajax wederom in de belangstelling, maar Feyenoord wil graag ook aan de weg blijven timmeren. De Rotterdamse voetbalclub heeft onlangs een Home of History geopend.

In een glazen pyramide draaien de belangrijkste bekers die de club heeft gewonnen onder de spotlights. Dit seizoen lijkt de Feyenoord-aanhang weer een paar illusies armer te worden, maar Fred Blankemeijer, oud-speler en tegenwoordig senior-manager, kan het niet nalaten er nog even op te wijzen: “Ajax heeft veel meer gewonnen dan wij, maar wij waren overal de eerste mee.”

Een museum mag het van Feyenoord eigenlijk niet heten. Home of History werd de ruimte gedoopt waar in het Maasgebouw naast het stadion de geschiedenis van de club uit Rotterdam-Zuid en van de Kuip in beeld wordt gebracht. De bezoeker moet meer ke doen dan een wandeling langs medailles en bekers maken, zoals bij Barcelona in Nou Camp of bij veel Engelse clubs.

Toch speelt de geschiedenis vanzelfsprekend de belangrijkste rol. In die zin is het een museum, overigens uitgerust met moderne audiovisuele programma’s. Een druk op een scherm en je ziet de goal waarmee Feyenoord in 1970 tegen Estudiantes de Wereldcup veroverde. Maar ook: Josef die in een wedstrijd tegen FC Groningen zijn doelpuntje meepikt.

Elke bezoeker betreedt het Home via ‘een spelerstunnel’, waarin het voetbalproces wordt verbeeld. De spelers die in hun auto komen aanrijden, de voorbespreking met de trainer, de massage, de warming up en tenslotte de entree op de grasmat. “We zullen ze laten beven, ze zullen wat beleven”, schalt het legioen aan het eind van de tunnel door de ruimte.

Het museum, dat niet zo mag heten, is bij tot op de dag van vandaag. Zo hing het vaantje van Everton, de ploeg die de Rotterdammers voor de Europacup-2 uitschekelden binnen anderhalve week in de vitrine.

In een aantal kniehoge omgekeerde voetbalschoennoppen liggen enkele relikwieen uit de rijke clubhistorie: de meeuw die doelman Eddy Treytel bij een uittrap neerhaalde, het brilletje van Joop van Daele dat door een Estudiantesspeler vermorzeld werd na de winnende goal, de suppoostenpet van Ton van Duinhoven en de voetbalschoenen van Wim Jansen van het WK in 1974.

In het museum van beperkte omvang is een mini-kuip met zestig zitplaatsen op de oude stalen binten van het stadion ingericht. Het Home of History besteedt ook aandacht aan de geschiedenis van de Kuip en daarmee aan de wedstrijden die het Nederlands elftal er heeft gespeeld en de popconcerten die er zijn gehouden.

Reageer op dit artikel