nieuws

Desimpel heeft kijk op kunst

bouwbreed Premium

Baksteengroep Desimpel Nederland maakt niet alleen furore met haar eigen produkt. In de bedrijfsgalerie Desude in Udenhout biedt de steenfabrikant ook keramisten de gelegenheid hun werk onder de aandacht te brengen. Galery Desude heeft zich in de loop der jaren weten te ontwikkelen tot een van de toonaangevende galerieen op dit gebied. Ter gelegenheid van het eerste lustrum is in Desude tot en met 26 januari werk te zien en te koop van Nederlandse topkeramisten.

“Baksteen is ook keramiek.”

P.F.M. Bakker, verkoopdirecteur Desimpel Nederland, vindt dat er nog heel wat aan het imago van zijn produkt valt te verbeteren. Galery Desude – wat staat voor Desimpel Udenhout – moet verandering brengen in de verouderde beeldvorming. “Met de bedrijfsgalerie willen wij ons produkt meer uitstraling geven en een breder publiek aanspreken. Dat proberen wij te bewerkstelligen door jaarlijks twee tot drie exposities te organiseren.”

Hoewel steeds meer keramiek geinteresseerden de weg naar het afgelegen bedrijfsterrein in Udenhout weten te vinden, is de galerie volgens Bakker nog “in ontwikkeling”. Zo zijn er plannen om de in de showroom ondergebrachte galerie in een nieuw onderkomen op het terrein onder te brengen.

De inspanningen hebben inmiddels hun vruchten afgeworpen. In de afgelopen vijf jaar is Desude gaan behoren tot een van de vooraanstaande Nederlandse galerieen die zich in keramiek hebben gespecialiseerd. Toch onderscheidt het zich op velerlei gebied van de concurrerende branchegenoten.

Zo biedt Desude de keramisten gunstige expositie- en verkoopmogelijkheden op low-costbasis. Bakker: “Desude is een platform voor keramisten en biedt de mogelijkheid tot grensverleggende activiteiten en nieuwe experimenten.” Op jaarbasis investeert Desimpel duizenden guldens in het stimuleren van kunstkeramiek.

Naast financiele ondersteuning biedt Desude de kunstenaars andere faciliteiten zoals werkruimte en/of materiaal om poen te realiseren. Een voorbeeld hiervan is het vlamovenpo in 1993. Het kunstpo was het officiele – en warme – afscheid van Steenfabriek Udenhout. De ovens werden voor de laatste keer aangestoken waarmee keramisten hun voordeel mochten doen. Het complex, dat nu als distributiecentrum fungeert, is een van de vier fabrieken die de deuren moesten sluiten. De van afkomst Belgische baksteenfabrikant heeft momenteel in Nederland vier vestigingen in Elst, Afferden, Rijswijk en Son die jaarlijks goed zijn voor de produktie van zo’n 135 miljoen stenen.

De jubileumtentoonstelling die tot en met 26 januari is te zien omvat moderne keramieken van divers formaat. Onder de negentigtal sculpturen werk van Hans Meeuwsen. De all-round keramist is als adviseur aan Galery Desude verbonden en heeft een atelier op het bedrijfsterrein. Meeuwsen: “Desude kan beschouwd worden als de mecenas op keramisch vakgebied. De enige concessie is dat de kunst in dienst staat van het produkt van Desimpel.”

Dit lijkt voor Arie Bouter, een van de tien exposanten, geen probleem. In zijn werk is het opstapelende element duidelijk herkenbaar. Zijn imposante bouwwerken dragen tot de verbeelding sprekende titels als ‘Je leeft waar de muren oud worden ‘Maar wat was en nu is’ of Toen ik nog niet was bedacht ‘Opeenstapeling’.

Dat klei in vele opzichten een vruchtbare materie is toont Teja van Hoften die haar inspiratie in de natuur vindt. Haar sculpturen lijken door weer en wind te zijn gevormd. Je mocht willen dat je bij een strandwandeling op haar ‘aangespoelde’ objecten stuit.

Margreet Huisman vond vorig jaar werkruimte bij steenfabriek De Roodvoet in het Gelderse Rijswijk en lijkt letterlijk en figuurlijk haar draai bij Desude gevonden te hebben. “In de loop der tijd heeft de draaitechniek steeds meer mijn voorkeur gekregen. Kleuren vooraf in de kleimassa gemengd worden tijdens en door het draaien zichtbaar.”

Ook de baksteen heeft meer kleur gekregen. Bakker: “Momenteel bestaat er een grote voorkeur voor donkere aardkleuren, een uit Duitsland overgewaaide trend. Baksteen is een mode-gevoelig artikel en de klant wordt steeds kritischer.” Hij signaleert een toenemende belangstelling voor zijn produkt. “Er bestaat geen ander vergelijkbaar onderhoudsarm materiaal dat zo veel verschillende gedaantewisselingen kan aannemen.”

Nog altijd worden bij Desimpel met de hand gemaakte profiel- of vormstenen vervaardigd waar de renovatiesector zijn voordeel mee doet. De fabrikant leverde onder andere stenen voor het gemeentehuis in Assen, kasteel Amerongen en de Bavo-kerk in Haarlem. Ook in de nieuwbouw heeft Desimpel een aardig steentje bijgedragen. Sprekende voorbeelden zijn onder andere te vinden op het KNSM-eiland te Amsterdam en de Amersfoortse wijk Kattenbroek.

Veel vaste klanten van Desimpel zullen de komende tijd verlangend uitkijken naar nieuwjaarspost uit Udenhout dat -hoe kan het anders- in de keramische hoek moet worden gezocht. “Iets eigens verzinnen wordt elk jaar moeilijker.”

Galerie Desude is van maandag tot en met vrijdag geopend van 8.30 tot 17.00 uur. De expositie loopt nog tot en met 26 januari. Desude is gevestigd aan de Van Ginnekenweg 12 te Udenhout.

Reageer op dit artikel