nieuws

Dalende bouwactiviteit in VS is ‘geen verrassing’

bouwbreed Premium

De waarde van nieuwe bouwcontracten in de Verenigde Staten daalde in oktober met 4 procent naar een jaarwaarde van $289,7 miljard, zo meldt F.W. Dodge. Zowel de utiliteitsbouw, de huizenbouw als de grond-, weg-, en waterbouw vertoonden lichte dalingen.

Maar omdat de voorgaande niveaus alleszins redelijk waren, had de achteruitgang weinig invloed op de situatie in de Amerikaanse bouwwereld. De daling in oktober was geen verrassing, volgens Robert A. Murray, de vice president economische zaken van Dodge. “Dit is in overeenstemming met een aantal tekenen, dat de economie in het algemeen iets inzakt en dit is een voortzetting van een patroon, dat we deze hele nieuwe opleving van de bouwindustrie hebben gezien: een stijging in activiteit gevolgd door een pauze.”

Het resultaat is echter een voorzichtige stijging en Murray verwacht dat deze trend zich de komende maanden door zal zetten. De niet-residentiele bouw in oktober daalde met 7 procent naar $104,8 miljard, toch nog 4 procent boven het niveau van vorig jaar. De teruggang werd voornamelijk veroorzaakt doordat er minder scholen, ziekenhuizen en gevangenissen gebouwd werden.

De kantoorbouw daalde met 10 procent, een teken, dat deze sector nog lang niet over zijn dieptepunt heen is. Er werden minder winkels en nieuwe fabrieken gebouwd, deze ontwikkeling laat zien dat de Amerikaanse economie nog steeds zwak is. De huizenbouw daalde in oktober slechts met een procent naar $125,6 miljard.

Vier van de vijf regio’s in de VS vertoonden een kleine daling, maar in het Zuid-Centrum deel van het land was er een opleving van 5 procent. De huidige, lage hypotheekrentes zullen er waarschijnlijk voor zorgen, dat de huizenbouw voorlopig op dit niveau zal blijven en dat er maar een heel kleine kans is, dat deze sector verder zal inzakken.

Crisis

Voorts werden er minder utiliteitsbouwpoen uitgevoerd, de activiteiten in die sector daalden in oktober met 3 procent naar $59,4 miljard.

De crisis over de begroting, waardoor het nationale ambtenarenapparaat bijna een week heeft stilgelegen, heeft weinig invloed gehad op de utiliteitsbouw, maar, zo waarschuwt Murray, als de problemen met de begroting terugkomen, dan kan dit volgend jaar een negatief effect hebben op de markt voor openbare werken.

In de eerste tien maanden van 1995 was de totale waarde van de bouw een procent hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden. De verschillende sectoren boekten echter verschillende resultaten: de niet-residentiele bouw steeg 10 procent, de huizenbouw daalde 7 procent en de grond-, weg-, en waterbouw steeg 3 procent.

Reageer op dit artikel