nieuws

Californie krijgt volautomatische tolweg

bouwbreed Premium

Californie opent eind dit jaar ’s werelds de eerste volautomatische, supergecomputeriseerde tolweg. Het gaat om 16 kilometer snelweg, parallel aan de overbelaste Riverside Freeway in Zuid-Californie. Deze verbindt de Costa Mesa Freeway met Riverside County 32 kilometer ten zuidoosten van Los Angeles. Automobilisten kopen vooraf kredietkaartachtige stickers met microchips die zij op hun voorruit plakken. Antennes boven de weg trekken automatisch de tarieven af van deze rekeningkaarten. De tarieven zijn hoger tijdens spitsuren. Hun hoogte varieert naargelang de drukte. Die wordt volautomatisch vastgesteld door een systeem van 24 lasers, dat oorspronkelijk in gevechtsvliegtuigen wordt gebruikt.

Camera’s die zijn gekoppeld aan de antennes boven de weg fotograferen de nummerplaat van mensen zonder tariefkaart op hun voorruit. De boete bedraagt honderd dollar bij de eerste overtreding en stijgt bij elke volgende fors. De antennes boven de weg ke 2500 auto’s per uur per baan aflezen.

Reageer op dit artikel