nieuws

Boeren lanceren plan windmolenpark NOP

bouwbreed Premium

De boeren P. Meulendijks en T. de Groot uit Creil hebben een plan gelanceerd voor het realiseren van een reusachtig windmolenpark aan de westkant van de Noordoostpolder. Het ideaalbeeld van de boeren, beide bestuurslid van de Vereniging van Windturbine-eigenaren IJsselmeerpolders, is dat alle ongeveer 200 boeren met elk twee turbines in de omgeving participeren in het po.

Met gemeente, provincie en energieleverancier zal overeenstemming moeten worden bereikt over het plan. Energieleverancier EDON staat niet afwijzend tegenover de plannen en ook technisch gezien zijn er geen onoverkomelijke problemen.

De boeren streven naar windturbines van 1500 kiloWatt (kW), die over een paar jaar op de markt komen. Deze zouden in een kilometers lange rij midden op het land moeten komen te staan. De energie kan via een eigen kabel aan het landelijke net worden geleverd.

Landschappelijk zal de inpassing meer problemen opleveren. Nu is maximaal een turbine van 50 meter toegestaan die op het erf moet staan. De boeren willen twee turbines per bedrijf midden op het land omdat het rendement dan hoger is.

Reageer op dit artikel