nieuws

Ahlmann presenteert twee wielladers in ‘Utrecht’

bouwbreed Premium

Ahlmann Nederland BV uit Ammerzoden gebruikte zijn deelname aan de Vakbeurs Bouwmaterieel van afgelopen week voor de introductie van twee geheel nieuwe wielladertypen. Het betreft hier de zwenklader AZ14 en de starre, vierwiel-gestuurde wiellader AL 100.

Ofschoon de zandbak van Ahlmann buiten de hal was gesitueerd trotseerden toch vele bezoekers de ijzige vrieskou om de nieuwe modellen van Ahlmann Nederland te bewonderen. Waar het type AL 100 voor de lezers van Cobouw reeds langer bekend was (zie Cobouw 14-11) kwam de nieuwe zwenklader AZ 14 als een donderslag bij heldere hemel. De AZ vult niet alleen het grote gat dat lag tussen de AZ 10 en de AZ 18 maar heeft in zijn 4 x 4 x 4 uitvoering een brede inzetbaarheid.

Uitgerust met een puinriek heeft de AZ 14 een eigen massa van 9,25 ton. Daarnaast kan de machine worden uitgerust met een standaard laadbak met een inhoud van 1400 liter (afgestreken). Dit betekent ca. 200 liter meer dan de bestaande AZ 10.

Als krachtbron ligt in de nieuwe AZ 14 een Deutz watergekoelde dieselmotor met turbolading en een inhoud van 3192 cm3 van het type BF4L1012EC. De motor geeft de zwenklader een netto-vermogen van 29 kW (107 pk) bij 2300 omw/min.

Voor de aandrijving beschikt de machine over een hydrostatische, automatische ZF versnellingsbak met powershift, welke onder last schakelbaar is. Belast ke hellingen tot 76% genomen worden. De maximale rijsnelheid bedraagt 40 km per uur, terwijl de indringingskracht 68 kN bedraagt. De opbreekkracht van de machine bedraagt 78,5 kN. De keuzeschakelaar voor voor- of achteruitrijden bevindt zich, geintegreerd, in de bedieningshendel.

De AZ 14 is uitgerust met ZF-assen waarbij op de vooras een automatisch sperdifferentieel is ingebouwd. Standaard wordt de machine geleverd met een bandenmaat van 17.5 x 25 van het merk Michelin.

Uitgerust met deze banden komt de zwenklader tot een draairadius, gemeten over de buitenzijde van de banden 4.00 meter en gemeten over de achterzijde van de machine 4.30 meter.

Capaciteiten

De uitstorthoogte, bij 45 gr. gekipte hoek bedraagt bij de AZ 14 2.750 mm. De maximale hoogte gemeten aan de bakpen is 3.670 mm.

Zowel recht vooruit als in geknikte toestand bedraagt de statische kiplast 4860 kg.

De afmetingen hoogte x breedte x lengte bedragen 3065 x 2370 x 5900 mm.

Ten behoeve van de arbeidshydrauliek levert het hydraulische systeem 112 liter/uur bij een werkdruk van 200 bar terwijl het debiet ten behoeve van de zwenkfunctie 42 liter bedraagt bij een werkdruk van 200 bar.

AL 100

De nieuwe AL 100 valt valt vooral op door zijn geringe breedte waardoor deze zeer geschikt is voor het werk in beperkte ruimten. De basis van deze, overigens uiterst stille machine, is de AZ 6 maar door de starre uitvoering is het laadframe naar achteren geplaatst waardoor de capaciteit hoger is komen te liggen. Zo bedraagt de inhoud van standaardbak die aan de AZ 6 hangt 950 liter en kan aan de AL 100 een bak met een inhoud van ca. 1200 liter gehangen worden.Tevens is de machine, vergeleken met de AZ6 wat korter geworden. In de machine ligt dezelfde motor als de AZ 6.

De nieuwe Ahlmann AL 100 is gebaseerd op de AZ 6 zwenklader doch als starre wiellader uitgevoerd.

De AZ 14 heeft door zijn 4x4x4 aandrijving/besturing een zeer korte draaicirkel.

Reageer op dit artikel