nieuws

Afgraven nafta-grond Ellewoutsdijk klaar

bouwbreed Premium

Het afgraven van verontreinigde grond in Ellewoutsdijk is, twee weken nadat daar 200.000 liter nafta uit een leiding lekte, nagenoeg afgerond. In de loop van deze week heeft een afsluitend onderzoek plaats. In totaal is 2000 kubieke meter verontreinigde grond afgevoerd.

Een mobiele waterzuiveringsinstallatie filtert nog het water in sloten die verder van de plaats van de lekkage zijn gelegen. Incidenteel noopt lopend onderzoek nog tot afgraven van slootkanten en -bodems. Dat heeft een woordvoerder van Dow Benelux in Terneuzen gisteren meegedeeld.

Het lek ontstond op 18 november in een nafta-transportleiding tussen de Total Raffinaderij in Vlissingen en Dow. De verontreinigde 7500 vierkante meter weiland is afgegraven tot dieptes die varieren van 20 tot 60 centimeter. Onder het afsluitstation waar zich het lek bevond, is de grond twee meter diep weggehaald.

In de loop van deze of volgende week besluiten Dow, de provincie Zeeland en het waterschap wat er verder moet gebeuren en of er schone grond op de afgraving moet terugkomen. Het waterschap wil met dit laatste overigens liever wachten, omdat de winter daar niet de ideale periode voor zou zijn.

De lekkage ontstond in een aanzetstuk aan het einde van de pijplijn waardoor elektronische meetapparatuur werd ingevoerd. Het onderzoek naar de oorzaak is nog niet afgerond.

Reageer op dit artikel