nieuws

Zonneboiler heeft kunststof collector

bouwbreed Premium

Het Noorse bedrijf Solnor heeft samen met GE Plastics te Bergen op Zoom, een zonneboiler ontwikkeld met een kunststof collector, waarin water direct wordt verwarmd. De absorbtieplaat is gemaakt van dubbelwandige zwarte kunststof die zonlicht efficient absorbeert en bestand is tegen een watertemperatuur van meer dan 100 gr. C.

Om de warmteoverdracht te optimaliseren, zijn de kanaaltjes van de plaat gevuld met keramische deeltjes. Voor het afdekken van de absorbtieplaat past men een transparante kunststofplaat toe, die eveneens dubbelwandig is en goed isoleert.

De toepassing van kunststof heeft volgens de fabrikant een aantal voordelen. Zo biedt het de mogelijkheid de kostprijs aanmerkelijk te verlagen.

De verwachting is dat de prijs van de nieuwe zonneboiler minder dan – 3000 zal zijn. Verder is de collector licht in gewicht, ongeveer acht kilo per m2 en slechts 3,5 centimeter dik.

De zonneboiler wordt op dit moment door TNO getest en komt begin 1996 op de Nederlandse markt.

Reageer op dit artikel