nieuws

Werkgeversvoorzitter:

bouwbreed

‘Economie loopt vast in files’

De hele opbrengst van de verkoop van staatsdeelnemingen moet ten goede komen aan investeringen in ons transportsysteem. De bedragen die het kabinet heeft uitgetrokken voor verbetering van het vervoer over land, water en door de lucht schieten namelijk schromelijk tekort.

Dat zei de voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW, A. Rinnooy Kan, vrijdag in Dordrecht. De Nederlandse economie dreigt vast te lopen in de files. Een verdere verschuiving van consumptieve uitgaven (uitkeringen, subsidies) naar investeringen is dan ook onvermijdelijk. Met de opbrengst van de staatsdeelnemingen kan een begin gemaakt worden met een verbetering, aldus de werkgeversvoorzitter.

Het belang van grote werken voor onze economie kan volgens Rinnooy Kan moeilijk onderschat worden. Hij wees erop dat de aanleg van de Nieuwe Waterweg Rotterdam gemaakt heeft tot de belangrijkste haven van Europa. Voor die tijd waren Hamburg en Antwerpen aanzienlijk groter.

De aanleg van het Noordzeekanaal, in 1876, maakte een einde aan het verval van Amsterdam, aldus Rinnooy Kan. Hij keerde zich dan ook fel tegen politici die op de rem trappen bij de verbetering van het transport.

Zo verweet hij leden van de Tweede Kamer van PvdA en D66 ondoordacht optreden. Zij willen wachten met de verbreding van de A2 tussen Utrecht en Amsterdam totdat inzicht bestaat in de effecten van de verdubbeling van de spoorweg op dat traject.

Ook noemde Rinnooy Kan het “niet realistisch” dat in de Eerste Kamer geopperd is te wachten met de investeringen in Schiphol tot een geschikte locatie is gevonden voor een geheel nieuwe luchthaven.

Reageer op dit artikel