nieuws

VVNH dreigt opnieuw uit CTH te stappen

bouwbreed

De VVNH (Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen) heeft volgens Hart voor Hout te Amsterdam, wederom gedreigd uit het Convenant Tropisch Hout (CTH) met de overheid te stappen, als de overheid niet voor april met een keurmerk voor duurzaam geproduceerd tropisch hout op de proppen komt. In dat geval wil de VVNH te Almere zelf met een keurmerk komen.

Hart voor Hout heeft echter een kant- en klaar keurmerksysteem voor duurzaam geproduceerd tropisch hout in de aanbieding. Dit systeem van de Forest Stewardship Counsil (FSC) heeft volgens H.v.H. de steun van de internationale milieubeweging. De regering heeft wel sympathie voor deze organisatie, maar wil toch met een eigen keurmerk komen via ISO ( International Organisation for Standardisation). We schreven hier al eerder over in Cobouw. Het lijkt er echter op, dat deze organisatie het verlangde keurmerk niet op tijd zal ke leveren. In Nederland zijn echter al enkele houthandelaren bezig met het onder duurzaam beheer brengen van tropisch bossen. De eerste partijen hout met het FSC-logo worden begin volgend jaar al in Nederland verwacht. In de afgelopen twee jaar is volgens H.v.H. de import van tropisch hout met bijna 40% gedaald.

Reageer op dit artikel