nieuws

Voorbereiding bouw van Heinenoortunnel begint

bouwbreed

De voorbereidingen voor de bouw van de eerste geboorde tunnelbuis in Nederland beginnen deze week. De burgemeesters van Barendrecht en Binnenmaas geven vrijdag het startsein voor de werkzaamheden voor de uitbreiding van de Heinenoordtunnel onder de Oude Maas.

Het eigenlijke boorwerk staat pas voor 1997 op het programma, aldus ing. J. Admiraal, pomanager tweede Heinenoordtunnel van Rijkswaterstaat directie Zuid-Holland.

De nieuwe tunnelbuis komt geheel ten goede aan het langzame verkeer. Nu nog maakt dat gebruik van de westelijke tunnelbuis, zodat er voor het autoverkeer op de A29 in zuidelijke richting maar twee rijstroken beschikbaar zijn.

De oostelijke tunnelbuis bestaat sinds enkele jaren uit drie rijstroken. Die uitbreiding werd mogelijk door de westelijke tunnelbuis te bestemmen voor fietsers en tractoren uit beide richtingen.

Meer dekking

De voorbereidende werkzaamheden bestaan uit het maken van de twee schachten waarin de kolossale boorkop komt te staan. Verder zal op de bodem van de rivier steen worden gestort om te voorkomen dat er als gevolg van erosie te weinig “dekking” op de tunnelbuis zou komen te liggen. Zou dat gebeuren, dan loopt de tunnelbuis – die volgens Admiraal uit licht materiaal zal bestaan – de kans te gaan drijven. De boorkop – een gevaarte met een doorsnee van acht en een halve meter en een lengte van vijftig meter – wordt begin 1997 uit Duitsland naar de tunnelmond vervoerd.

Reageer op dit artikel