nieuws

Vooral economische motieven leidden tot nieuw produkt Folie als alternatief voor schilderwerk houten kozijn

bouwbreed Premium

De schildersbranche verliest terrein, dus moet het goedkoper. En zo dat er ook in voor schilderwerk minder geschikte periodes kan worden gewerkt. Dat was de belangrijkste overweging voor Frans Liebregts om de bescherming van houten gevelelementen vanuit een geheel andere hoek te benaderen. Het resultaat: de zelfklevende folie Foilcoat als alternatief voor schilderwerk. De ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen, maar als Liebregts de kans krijgt zijn systeem in een grootschalig po toe te passen en verder te ontwikkelen, ligt er volgens hem een miljardenmarkt open.

De verslechterende omstandigheden in de schildersbranche zijn voor de directeur van Liebregts Schilderwerken uit Eindhoven de belangrijkste aanleiding geweest om in oktober 1994 een zoektocht te beginnen naar een alternatief beschermingssysteem voor houten kozijnen. Niet alleen milieu en arbozorg gaan voor schildersbedrijven steeds zwaarder tellen, maar ook economische factoren dwingen de schilders om naar alternatieven te zoeken. Schilders prijzen zich volgens Liebregts langzaam uit de markt doordat ze veel te duur zijn. “De loonkosten van schilderwerk stijgen ieder jaar 0,6 procent sneller dan de prijsindex voor gezinsconsumptie. Daardoor is de particuliere markt nog maar een fractie van de markt voor de schildersbranche”, aldus Liebregts. Een van de gevolgen is de opkomst van aluminium en kunststof kozijnen.

Plakplastic

Als je nu eens de verflaag in de fabriek maakt en vervolgens door middel van een zelfklevende laag aanbrengt, was het idee waarop hij voortborduurde. Hij kocht een rolletje plakplastic, ging experimenteren en zocht vervolgens naar de voor zijn doel geschikte kunststof, lijm en kit.

Na enkele vergeefse pogingen bij andere bedrijven kwam hij terecht bij Avery Dennison, leverancier van verplakbare materialen. Dit bedrijf ontwikkelde de voor houten ondergronden geschikte, waterdampdoorlatende folie. Kittenproducent Den Braven Sealants ontwikkelde de kit voor het afdichten van de naden.

Het uiteindelijke resultaat, Foilcoat, ziet er op het eerste gezicht nog steeds uit als plakplastic, alleen de kunststof en de lijm verschillen.

Foilcoat is een waterdampdoorlatende pvc folie die wordt aangebracht op een houten ondergrond. Deze ondergrond moet op dezelfde wijze worden voorbehandeld en gerepareerd als bij schilderwerk. De naden van het kozijn worden uitgefreesd en de glasaansluitingen worden verwijderd. Na het aanbrengen van de folie worden de naden en de glasaansluitingen afgedicht met een speciale kit in de kleur van de folie.

Het is uiteindelijk de bedoeling dat de folie in diverse kleuren en in stroken van verschillende breedte op de markt komt. De afdichtingskit zal dan ook in de kleuren van de folie worden gemaakt.

Praktijkproef

Inmiddels heeft Liebregts het eerste praktijkpo gerealiseerd: de voorgevel van zijn eigen woning in Eindhoven is met Foilcoat behandeld. De achterzijde van de woning is nog niet behandeld. Daarmee wacht Liebregts totdat hij kan demonstreren hoe de te verwerken stroken folie computergestuurd worden gesneden, zodat op ze het werk niet meer op maat gemaakt hoeven te worden.

Het behandelde hout ziet er inderdaad uit alsof het is geschilderd, maar wie van dichtbij een kritische blik op de kozijnen werpt, ziet aan de overlappingen van de kunststoffilms dat het niet om verf, maar om Foilcoat gaat. Wat ook direct opvalt zijn is de mechanische beschadiging aan de onderdorpel. Liebregts geeft toe dat hij daar nog niet een juiste oplossing voor heeft. “Maar het produkt staat nog in de kinderschoenen; er moeten nog uitgebreide praktijktesten volgen. En dan neemt de kwaliteit nog toe en worden misschien voor sommige toepassingen andere oplossingen gevonden. De eerste verf was ook niet hetzelfde als we nu gebruiken. Ik ben ervan overtuigd dat het systeem nog verder ontwikkeld wordt.” Liebregts heeft inmiddels bij het ministerie van Economische Zaken en bij de Europese Commissie een subsidieaanvraag ingediend voor de uitvoering van een grootschalige praktijkproef.

Voordelen

De nieuwe beschermingsmethode heeft volgens Liebregts een groot aantal voordelen ten opzichte van schilderwerk, onder andere doordat geen oplosmiddelen worden gebruikt en geen chemisch afval ontstaat. Maar ook economisch zijn er voordelen: de kostprijs is lager dan die van schilderwerk. Naast de langere levensduur – volgens Liebregts minimaal een tweemaal die van schilderwerk – is daarbij een zeker niet onbelangrijke factor dat de loonkosten van de verwerkers slechts 60 procent zijn van de loonkosten in de schildersbranche.

Geen doe-het-zelf werk

Niet bekend

Voor de doe-het-zelfmarkt acht Liebregts het produkt, waarop inmiddels octrooi is aangevraagd, niet geschikt. Met name het uitfrezen van de naden van het kozijn is volgens hem namelijk specialistenwerk.

Reageer op dit artikel