nieuws

Vino Novello 1995 had het weer niet mee

bouwbreed Premium

In elk Italiaans wijngebied heeft primeur zijn eigen karakter Vino Novello heeft op het eerste gezicht veel weg van Beaujolais-Nouveau, zoals Beaujolais-Primeur ook wel wordt genoemd. Het gaat in beide gevallen om vrijwel tannineloze, maar extreem fruitige primeurwijnen, die een paar maanden na het verlaten van de druif al ke worden gedronken. Ze zijn gemaakt volgens het – macration carbonique – -procede, gisting van de ongekneusde druiven in een gesloten vat.

Goed voor najaarspartijen, maar dan moet het ook over (en bij voorkeur: op) zijn, want van bewaren worden de meeste niet veel beter. Toch zijn er tussen Frankrijk en Italie meer verschillen dan overeenkomsten, naar uit ervaring van in het vak gelooide wijngebruikers blijkt. De Rhone en Corbieres even daargelaten – voor export heeft dat nooit veel voorgesteld – komen de Franse primeurs van een soort: de Beaujolaisdruif Gamay. In Italie maakt(e) men in alle wijnstreken, en dat zijn er nogal wat, Novello’s van locale druifsoorten. Ze mogen op 6 november worden verkocht, ruim een week eerder dan in Frankrijk.

Voorts bestaat de indruk dat ze, door druiven van een steviger constitutie of hun zuidelijker afkomst, langer houdbaar zijn. Voor de derde keer had in – Roberto’s – van Amsterdam Hilton directeur Roberto Payer samen met Salvatore Santisi, directeur van Italcasa, importeur van Italiaanse wijnen een aperitivo con vini novello georganiseerd. Het ging ditmaal om zes rode novello’s (twee uit Veneto, een uit Romagna, een uit Abruzzo, twee uit Trentino en een uit de Marken) en als primeur der primeurs voor het eerst een witte uit Veneto, van gewassen uit Verona met 20% Chardonnay.

De Campoeliso van – alleskunner – Cesari uit Emilia-Romagna is voor 80% gemaakt van de kwaliteitsdruif Sangiovese en voor de rest van de minder aanzienlijke Lambrusco en Refosco Terrano. De stevige Villa Pigna uit de Marken is gemaakt van twee toppers: Sangiovese en Montepulciano, de Vino Novello uit de Abruzzen eveneens. De Novello Sartori uit Veneto is van vier druiven gemaakt, die uit Trentino van een. De variatie is schier onbegrensd, waardoor de smaakzintuigen geboeid blijven. Toch is lang niet iedere druif voor deze vroege wijnmakerij geschikt.

Ik had de de indruk dat 1995 wat dunner was, vergeleken met vorig jaar. Zon was er te weinig en regen in overvloed. Dat heeft ook zijn weerslag in de produktie, die dit jaar naar schatting op 53 miljoen hectoliter zal uitkomen, 17% minder dan het gemiddelde van de laatste tien jaar. Behalve Sicilie, dat gelijk bleef, heeft elk wijngebied in 1995 minder voortgebracht dan in 1994, van 5% in Apullie, tot 30% in Sardinie. Mede omdat Spanje, Duitsland en Portugal hun kleine oogsten van 1994 ten dele hebben gecompenseerd met aankopen van Italiaanse wijnen, zijn de reserves bij de Italiaanse wijnhuizen, met name die uit het Noorden, miniem. De Novello moet koel gedronken worden, bij voorkeur op een temperatuur van 14 gr. C. Hij kan gemakkelijk een, soms zelfs twee jaar ouderen, zonder kwaliteitsverlies. Van de twaalf miljoen flessen, die jaarlijks worden geproduceerd, wordt het grootste deel in eigen land geconsumeerd. In Itali worden zo’n 150 Novello’s gemaakt, het meest in het Noorden, met Veneto vooraan.

De schakering in prijzen is minstens zo groot als die in smaken, van ruim vijf gulden tot driemaal zoveel. Dat hangt ook af van de verkrijgbaarheid, die varieert van het grootwinkelbedrijf (Albert Heijn, Gall en Gall, Makro) tot de Italiaanse horeca.

Reageer op dit artikel