nieuws

Valse taxatierapporten OG leveren bende miljoenen guldens op

bouwbreed Premium

De politie van het regiokorps Hollands Midden (Leiderdorp) is in samenwerking met de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) een onderzoek gestart naar een georganiseerde fraude met particuliere hypotheken. Banken en verzekeringsmaatschappijen waaronder Bouwfonds Nederlandse Gemeenten verstrekten de – te hoge – hypotheken op basis van valse taxatierapporten en werkgeversverklaringen. Mogelijk zijn de rapporten verkregen door taxateurs om te kopen, en door gebruik te maken van enkele malverserende notarissen en een makelaar.

In het belang van het onderzoek geeft F. Vergeer, woordvoerder van het regiokorps, geen commentaar. “Op dit moment worden de aangiften opgenomen.”

De fraude kwam aan het licht nadat een oplettende medewerker van een hypotheekverstrekker een werkgeversverklaring in handen kreeg die hij – voorzien van een andere handtekening – bij een andere aanvraag ook onder ogen had gehad. Bij interne onderzoeken van gewaarschuwde banken en verzekeraars rezen andere vermoedens van fraude, waarmee op het eerste gezicht een bedrag van minstens f. 5 miljoen is gemoeid.

De uiteindelijke schade voor de betrokken banken valt volgens de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, mr. L. Overmars, mee. De banken ke de in onderpand gegeven huizen immers verkopen. Bovendien waren de verstrekte leningen nooit hoger dan 60 procent van de getaxeerde executiewaarde, omdat het om bestaande huizen ging.

Reageer op dit artikel