nieuws

Strengere regels voor werken aan snelwegen

bouwbreed Premium

Vanaf 1 december gelden er strengere veiligheidsrichtlijnen voor het werken aan autosnelwegen. Het gaat daarbij onder meer om het combineren van verscheidene werkzaamheden aan een wegvak, waardoor minder afzettingen nodig zijn. Bij werkzaamheden mag nooit harder worden gereden dan 70 km per uur, maar als de situatie daartoe aanleiding geeft ke ook lagere maximumsnelheden gelden. Bovendien komen er meer tijdelijke afscheidingen tussen werk- en verkeersruimte. Ook komen er nadere veiligheidseisen voor de auto’s die wegwerkzaamheden langs de weg aangeven.

De door minister Jorritsma gepresenteerde nieuwe richtlijnen volgen op de eerder deze maand begonnen actie Veilig Werken aan de Weg. Daaraan doen onder meer politie en de bouwbonden van FNV en CNV mee.

Dit voorjaar bleek dat 70% van de automobilisten te hard rijdt bij wegafzettingen. Vorig jaar waren er 1167 verkeersongevallen tijdens wegwerkzaamheden. Gemiddeld zijn er jaarlijks twee doden onder wegwerkers te betreuren. Ook elk jaar raken 55 zogenoemde bebakeningswagens total-loss door fouten van weggebruikers.

Reageer op dit artikel