nieuws

Schone vertolking Purcell – s The Fairy Queen

bouwbreed

Op een echte opera, Dido and Aeneas, na vallen de andere voor het podium bestemde werken van Henry Purcell in de typische Engelse categorie semi of dramatische opera’s. Dit zijn in feite toneelstukken met een flinke hoeveelheid zang en dans. De Engelsen vonden dit prachtig en werden pas echte operaliefhebbers toen Hndel naar Londen kwam, omstreeks 1711.

Een van de beroemdste semi-opera’s is The Fairy Queen, losjes gebaseerd op Shakespeare – s A Midsummer Night – s Dream. Van deze compositie, die zijn premire beleefde in 1692, is op Teldec een nieuwe opname uitgebracht. Het is een live registratie uit de Musikverein Wien, vastgelegd in december 1994. Nikolaus Harnoncourt dirigeerde het beroemde, op authentieke instrumenten spelende, Concentus musicus Wien en hij had daarbij de beschikking over zeven voortreffelijke vocalisten.

Van de dames noem ik Barbara Bonney en Sylvia McNair en bij de mannen vinden we Michael Chance en Robert Holl. Ik ben een groot bewonderaar van de veelzijdige Harnoncourt en heb ook nu weer met volle teugen genoten van zijn interpretatie van deze prachtige, feestelijke muziek.

Voor een luisterproef raad ik de komische scene van de dronken dichter uit de eerste akte aan en het fragment O let me ever, ever weep uit de vijfde akte, ragfijn gezongen door Sylvia McNair. De opname is werkelijk schitterend en het bij de cd – s gevoegde boekje geeft interessante, goed leesbare toelichtingen, teksten en biografien van de kunstenaars. (Teldec 4509-97684-2, twee cd – s).

Als er nog mensen zijn die weinig of niets van de mezzo-sopraan Cecilia Bartoli hebben gehoord, ke die nu hun hart ophalen met een cd met een speelduur van 76 minuten waarop aria’s en liederen staan die reeds eerder uitgebracht werden. Een flinke portie Mozart met onder meer een schitterend gezongen gravin uit Le Nozze di Figaro. Verder kunt u luisteren naar enkele liederen van Italiaanse componisten en Schubert en de rest van de cd is gevuld met Bartoli – s specialiteit: Rossini.

Gelukkig is ook een fragment opgenomen uit de bejubelde Decca-opname van La Cenerentola van deze componist. Ik denk wel dat Cecilia Bartoli de beste mezzo-sopraan van het ogenblik is, maar dat moet u natuurlijk zelf beoordelen. Het plaatje is prachtig opgenomen en is zo’n zeven gulden goedkoper dan de meeste andere topprodukten van de topmaatschappijen. (Decca 448 300-2).

Voor beginnende en gevorderde opera-liefhebbers heb ik nog een aanrader: The Puccini Experience. Dit is een cd waarop fragmenten staan uit alle opera’s van Puccini in chronologische volgorde. Een ontzettend leuk idee en al is deze componist zo nu en dan wat sentimenteel, met wat een prachtige, aangrijpende muziek heeft hij ons toch verwend. Twee sopranen zijn op het plaatje te beluisteren, Nina Rautio en Angela Gheorghiu, die onlangs in Londen een sensatie veroorzaakte met haar vertolking van La Traviata. Luistert u nu naar haar Magda in La Rondine, goed voor vochtige ogen en kippevel. Toppers als E. lucevan le stelle, O mio babbino caro en Nessun dorma ontbreken natuurlijk niet. Het orkest van het Royal Opera House Covent Garden staat onder leiding van Sir Edward Downes. Deze compact disc, met een speelduur van bijna 79 minuten, is tijdelijk flink in prijs verlaagd. (Conifer 75605 55013-2).

Tot slot nog een Vivarte-cd met de symfonien 88, 89 en 90 van Joseph Haydn, gespeeld door Tafelmusik onder leiding van Bruno Weil. Dit Canadese ensemble behoort tot de wereldtop, hun platen worden regelmatig bekroond en ook al eerder uitgebrachte opnamen van de Parijse symfonien zijn uitstekend ontvangen. Ook nu weer is het een en al misiceervreugde wat de klok slaat, de authentieke instrumenten geven extra pit aan het geheel en als je zo’n Largo uit Symfonie 88 hoort dan kun je toch niets meer te wensen hebben. De opname klinkt fantastisch en de befaamde Haydn-kenner H.C. Robbins Landon zorgde voor de toelichtingen. (Sony SK 66253).

Reageer op dit artikel