nieuws

Saan gaat MRS’en verhuren aan RWS

bouwbreed

P.H. Saan BV uit Diemen en Rijkswaterstaat hebben een overeenkomst ondertekend waarbij Saan de complete verhuur voor zijn rekening neemt van Mobiele Rijstrook Signaleringen aan Rijkswaterstaat. Voor Saan betekent dit een activiteit die uitstekend past in zijn dienstenpakket, terwijl Rijkswaterstaat van een hoop sores is verlost.

Over het nut van de MRS (Mobiele Rijstrook Signalering) is men het binnen Rijkswaterstaat geheel eens. Het probleem om deze op een adequate wijze landelijk in te zetten stuitte nogal eens op problemen zeker waar het logistiek en onderhoud betrof. Dit zijn nu eenmaal zaken die bij deze overheidsinstelling als ‘branchevreemd’ worden ervaren. Regionale directies en dienstkringen waren daarom nogal terughoudend in de aanschaf van MRS’en, dit ondanks de verplichting daartoe.

Signalering

Bij wegwerkzaamheden moeten in verband met de veiligheid van de wegwerkers en de verkeersdeelnemers, maar ook voor een goede doorstroming van het verkeer duidelijke verkeerssignaleringen aanwezig zijn.

De Richtlijnen voor Maatregelen bij Werken in Uitvoering bepalen dat bij werken in uitvoering op rijbaan met drie of meer rijstroken signaleringen boven de rijstroken verplicht zijn. Die verplichting kan ook gelden voor tweestrookswegen met een hoge verkeersintensiteit. In dit verband wordt er momenteel hard gewerkt om ervoor te zorgen dat bij alle wegwerkzaamheden de vereiste signaleringen worden gebruikt. Een deel van de driestrookswegen is reeds voorzien van permanente signaleringsportalen, maar op veel twee- en driestrookswegen blijkt er een grote behoefte aan tijdelijke signaleringen. Aan deze behoefte ke de MRS’ uitstekend voldoen.

Saan

De leverancier van de Mobiele Rijstrook Signaleringen is Kuiken Hytrans. Dit bedrijf ontwikkelde samen met P.H. Saan BV een compleet verhuurpakket voor MRS’en, inclusief logistiek en onderhoud. Met dit pakket vond men een willig oor bij Rijkswaterstaat. Vooral daar waar Saan gezien zijn ruime ervaringen op het gebied van de logistiek in staat is om op elke locatie in Nederland 365 dagen per jaar, dag en nacht, een MRS op te stellen en operationeel te maken.

Uitvoering

Voortvloeiend uit deze overeenkomst zal Saan begin 1996 tien MRS’en hebben in de uitvoering als skid- en dieplader. Bij de skiduitvoering bevindt de MRS zich op een vast frame en wordt deze met een Leebur haakarmsysteem van het voertuig gelost. Voor dit doel heeft Saan inmiddels drie DAF tandemas trucks van het type FAS-85.330 aangeschaft.

Naast het haakarmsysteem zijn deze trucks tevens voorzien van een HIAB autolaadkraan. In deze uitvoering ke de trucks overdag ook voor andere werkzaamheden worden ingezet. Bij de dieplader uitvoering bevindt de MRS zich op een aanhangwagen. Met een truck ke derhalve twee MRS’en worden aangevoerd.

Reageer op dit artikel