nieuws

Rotatiegieten produkten polyethyleen vervolmaakt

bouwbreed Premium

De techniek van het rotatiegieten van ingewikkelde produkten van polyethyleen uit een stuk is bij het Israelische Romold onder controle. Na kleine produkten worden nu ook grote, enkelwandige produkten zoals pompputten en opslagtanks voor ondergronds gebruik ‘en masse’ in polyethyleen en uit een stuk geproduceerd.

Milder Holland in Bemmel levert al geruime tijd kleinere produkten van polyethyleen voor de weg- en waterbouw. Wim Milder van Milder Holland is nauw betrokken bij de ontwikkelingen van produkten gemaakt met de techniek van het rotatiegieten van polyethyleen. Het produktieproces van het rotatiegieten uit een stuk van kleinere produkten is onder controle. Daarom kan de stap worden gedaan naar grotere, ingewikkelder produkten volgens dit unieke procede. Ook dat is gelukt met opslagtanks van polyethyleen uit een stuk. Die worden door Milder Holland nu in de Benelux op de markt gebracht. Milder zegt dat nieuwe produkten slechts in goed overleg van mogelijke afnemer, leverancier en fabrikant tot stand ke komen. “Mensen komen met problemen bij ons. Die lossen wij op. We kijken of die te maken zijn met behulp van rotatiegieten van polyethyleen en dat geeft dan nieuwe produkten.”

Traditioneel wordt in buizen, opvangputten en olie- en benzine-afscheiders veel het materiaal beton toegepast. Deze worden de laatste jaren voorzien van coatings. Het materiaal pvc voor deze produkten vormde een goed alternatief. Volgens Milder komt men in de weg- en waterbouw bij het zoeken naar alternatieven meestal op het materiaal polyethyleen uit.

“Produkten van polyethyleen zijn bijvoorbeeld veel lichter van gewicht. Het maakt qua arbeidsomstandigheden veel uit of straatkolken van 10 tot 15 kg plaatst worden of van 50 tot100 kilo.” Er zijn maar een paar fabrieken in de wereld die produkten van polyethyleen maken. Het betreft produkten die ontstaan door de gemaakte polyethyleen onderdelen aan elkaar te lassen.

Uit een stuk

Milder heeft een belang in de fabriek Romold in Israel die produkten van polyethyleen maakt met rotatiegieten. Niet in onderdelen maar uit een stuk. Dat is sterker en goedkoper dan gelaste produkten van polyethyleen. Lassen in het werk is namelijk niet wenselijk.

Het procede is inmiddels zo onder de knie dat ook grote produkten zoals pompputten volgens deze werkwijze zijn te maken. De tanks voor opslag van water (of andere vloeistoffen) voor toepassing ondergronds gebruik zijn voorzien van verstijvingsribben. Deze zijn te gebruiken als slibvang die voor olie- en benzine-afscheiders wordt geplaatst. De prijs van zo een slibvang in polyethyleen is interessanter is dan die van de gebruikelijke betonnen bakken met een lining.

Massaprodukt

Alle grote produkten worden in de fabriek “tot in den treure” getest. Dat is niet altijd gebruikelijk bij massaprodukten. Maar bij grote produkten van polyethyleen gaat het om enkele duizenden. “Die moeten allemaal goed zijn. Het gaat om kwaliteit, service en prijs. En wel in die volgorde.”

Bij Milder Holland is men bezig met het verkrijgen van KIWA/KOMO-certificaten. Daarvoor moeten door de keurings- en certificeringsinstelling eerst nieuwe beoordelingsrichtlijnen worden opgesteld.

Dubbelwandig

Een laatste ontwikkeling bij Romold behelst dubbelwandige, uit een stuk rotatiegegoten produkten in sandwichvorm. De ontwikkeling daarvan is in Israel opgestart. Er blijkt in Duitsland, Oostenrrijk, Zwitserland en de Benelux in de waterleidingsector grote belangstelling voor te bestaan. Daarom werd besloten de verdere ontwikkeling daarvan krachtig aan te pakken. Die produkten zullen op zeer korte termijn op de markt komen. Er zijn al produkten gemaakt en beproefd.

De in- en uitlaten worden ook dubbelwandig aangebracht, zodat met buissystemen met dubbele wand kan worden gewerkt. “Dubbelwandig uitgevoerd en uit een stuk rotatiegegoten van polyethyleen is nog nergens vertoond”, aldus Milder.

Overzicht van het programma produkten van polyethyleen die uit een stuk zijn rotatiegegoten.

Reageer op dit artikel