nieuws

Rockwool begin ’95 naar beurs Kopenhagen

bouwbreed Premium

De Deense steenwolproducent Rockwool heeft een notering aangevraagd op de Effectenbeurs van Kopenhagen. Die moet per 5 januari volgend jaar ingaan. Bij de internationale onderneming werken totaal 6000 mensen. In 1994 werd een omzet behaald van f. 1,5 miljard. De Nederlandse vestiging (in Roermond) realiseerde daarvan bijna 30%.

De beursnotering is vooralsnog niet bedoeld om nieuw kapitaal aan te trekken. Het is niet de bedoeling nieuwe aandelen uit te geven. Ook bieden aandeelhouders nog geen aandelen ter verkoop aan. De belangrijkste redenen om naar de beurs te gaan zijn “de omvang van het bedrijf en de uitgifte van aandelen in de afgelopen jaren”. Het aandelenkapitaal bedraagt momenteel f. 0,71 miljard. De liquiditeit van het concern is de te twee jaar gestegen met f. 213 miljoen. Eind juni dit jaar bedroeg de solvabiliteit 57%.

Oost-Europa

Overigens verwacht president-directeur Tom Kahler van Rockwool dat de huidige aandeelhouders in de toekomst wel aandelen gaan verkopen, onder meer omdat ze “hun investeringen wensen te spreiden of omdat nieuwe generaties tot verkoop besluiten”.

Hij sluit verder de uitgifte van nieuwe aandelen niet uit: “Hoewel we behoren tot de financieel sterkste bedrijven in Denemarken, komt er misschien een dag waarop het verstandig is nieuwe kansen voor het bedrijf te realiseren door uitgifte van nieuwe aandelen”. Met name zal de geografische groei van Rockwool richting Oost-Europa “grote investeringen vergen”. Bovendien voorziet Kahler een groeiende vraag naar isolatieprodukten van Rockwool door “de toenemende aandacht van aannemers en architecten in die landen voor brandveilige constructies”.

Doordat die produkten “onbrandbaar zijn en temperaturen van meer dan 1000 graden Celsius weerstaan, ke zij brandschade beperken. Momenteel accepteren veel landen in Oost-Europa nog de toepassing van brandgevaarlijke isolatiematerialen in daken en buitengevels, waardoor bij brand in een hoek van een gebouw het totale gebouw afbrandt. Zodra deze landen weigeren dergelijke brandgevaarlijke constructies nog langer te accepteren, is het voor ons een vanzelfsprekende stap de produktiecapaciteit in Oost-Europa uit te breiden.”

Reageer op dit artikel