nieuws

Prijs voor conservering van houten deuren

bouwbreed Premium

Kegro Deuren BV uit Groesbeek heeft de zevende Sigma Jaarprijs gewonnen. Het bedrijf ontving de prijs voor de innovatieve en levensduurverlengende methode die het gebruikt voor de conservering van houten deuren.

Het procede voor de eerste verflaag is vergelijkbaar met het aanbrengen van houtconserveringsmiddelen volgens het principe van het dubbel vacuum trekken. Bij de Groesbeekse deurenfabrikant wordt voor het eerst gepigmenteerde grondverf volgens deze methode aangebracht. Dat gebeurt in een zogenaamde vacuum flowcoat-installatie, een tien meter lange cilinder die luchtdicht wordt afgesloten en op onderdruk wordt gebracht. Nadat de deuren met een sproei-installatie zijn geverfd, wordt weer lucht toegevoegd. Daardoor dringt de verf diep in de porien van het hout. Het eindprodukt heeft daardoor een langere levensduur.

Bij het aanbrengen van de tweede verflaag wordt volgens het juryrapport op innovatieve wijze gebruik gemaakt van een Oostenrijks patent om de ‘overspray’ te ke terugwinnen en hergebruiken. Op een laserbrug worden de deuren eerst gemeten, waarna de gegevens worden doorgespeeld naar de computergestuurde spuitinstallatie die alleen het gemeten oppervlak spuit. Daardoor komt er nauwelijks verf naast de deuren terecht. De overspray die toch vrijkomt wordt opgevangen en opnieuw gebruikt. Door deze methode heeft het bedrijf het verfgebruik met veertig procent teruggebracht.

De werkwijze van Kegro maakte indruk op de jury door de kwalitatieve en economische aspecten, maar er was ook grote waardering voor de invloed van het procede op het milieu en de arbeidsomstandigheden doordat het de verfapplicatie plaatsvindt in een gesloten circuit.

De jury kende ook nog twee ‘categorieprijzen’ toe aan de Hollandsche Beton Maatschappij voor de renovatie van het Feijenoordstadion en aan de Maatschap Europoort Terminal voor zijn onderhoudsprogramma.

Reageer op dit artikel