nieuws

Onderzoek naar tweede ringweg om Amsterdam

bouwbreed Premium

Er is onderzoek gaande naar de aanleg van een, mogelijk gedeeltelijke, tweede ringweg om Amsterdam. Die zou van groot belang zijn voor de verwerking van het doorgaande verkeer, zodat de huidige ringweg meer bestemmingsverkeer aankan. Het onderzoek naar de tweede ringweg blijkt uit een notitie over de ontwikkeling van de zogenaamde Zuidas in Amsterdam: het gebied tussen Amstel, Schinkel, Zuider Amstelkanaal en Boelelaan.

Het is een bekende kantorenlokatie waar ondermeer het World Trade Centre, de rechtbank en de Vrije Universiteit (VU) zijn gevestigd. Voor de ontwikkeling van het gebied zijn momenteel diverse studies gaande in opdracht van een samenwerkingsgroep, die onder meer bestaat uit de gemeente, diverse stadsdelen, ABN Amro, Rai, NS, VU, WTC en Rijkswaterstaat. Het onderzoek naar de tweede ring, mogelijk alleen voor het zuidelijk deel van Amsterdam, staat onder leiding van Rijkswaterstaat.

Openbaar vervoer

Uitgangspunt is overigens ook, dat een streng autobeperkend beleid de groei van het autoverkeer op een minimum moet houden. Voor een goede bereikbaarheid van het gebied wordt verder gepleit voor zes treinsporen, vier sporen voor lokaal vervoer en goede aansluitingen op andere lijnen. Uit de studies blijken verder mogelijkheden voor de bouw van honderden woningen langs de Boelelaan, aanleg van 4000 m2 aan winkel- en horecaruimte en het verplaatsen van sportverenigingen. De definitieve plannen voor het gebied komen medio volgend jaar op tafel.

Reageer op dit artikel