nieuws

O en K type L 4 beweeglijk in het kleine werk

bouwbreed Premium

Wil een kleine machine op economische wijze menselijke arbeidskracht ke vervangen, dan moet hij produktief, robuust en redelijk geprijsd zijn. Aan deze voorwaarden, zo zegt O en K voldoet de nieuwe wiellader type L 4, een minilader in de gewichtsklasse 3,4 ton met een standaard bakinhoud van 0,45 m3.

Vanwege zijn geringe afmetingen, centrale knikbesturing en vierwielaandrijving is deze compacte lader uitstekend thuis in de land-, tuin- en bosbouw en geschikt voor het zware werk op de kleine bouwplaats. Een machinebreedte van 1,38 meter is bijzonder smal en met een dakhoogte van minder dan 2,5 meter komt de L 4 op plaatsen waar andere machines van gelijke klasse het mogelijk laten afweten. Bij normale verdiepingshoogte laat de kleine O en K lader zich met een kraan gemakkelijk in de bouw op hoger gelegen etages brengen, waar de zeer geringe draaicirkel van 3,1 m door de maximale stuuruitslag van 45 gr. links en rechtsom, een garantie is voor kort beweeglijk werk.

Ondanks zijn geringe machinehoogte komt deze gelede laadschop tot een storthoogte van 2,50 meter en is daarmee in staat ook hogere voertuigen te beladen.

De 30 kW dieselmotor is een, naar O en K standaard, ontwikkeld en gebouwd OEM produkt uit Duitse produktie, die de L 4 een hoge werksmelheid en groot klimvermogen verleend. De machine heeft een hoge schuifkracht, terwijl de dubbele hefcilinders bijdragen tot een stabiele krachtige hefarmconstructie die een hoge belasting aankan. De kiplast bij geknikte positie ligt rond de 2,2 ton.

Snelwisselinrichting

De machine wordt seriematig uitgerust met een snelwisselinrichting en aansluiting met snelkoppeling als derde aansluitpunt voor de voeding van verschillende aanbouwwerktuigen. Deze verlenen de L 4 zijn meervoudige inzetbaarheid. Ook in de bandenmaat zijn er verschillende keuzes mogelijk tot zelfs dubbelluchtmontage op de vooras.

De L 4 die O en K op de Nordbau te Neumunster introduceerde, zou niet compleet zijn zonder een ruime moderne bedieningsruimte die van beide machinezijden is te betreden. De kantelbare stuurkolom is op de gewenste werkhouding in te stellen terwijl alle belangrijke machinefuncties door middel van een enkele meervoudige bedieningshandel worden gestuurd. Cabine en motorkap zijn volledig weg te kantelen waardoor de aandrijvingscomnponenten en het hydraulische systeem voor inspectie, onderhoud of reparatie goed bereikbaar zijn. Dit concept en de geruisarme motor van het type F3L 1011 F bieden de machinist een groot comfort.

O en K L 35 B

Van geheel andere aard is de nieuwe O en K laadschop type L 35 B. Een naar achteren sterk hellend motorcompartiment en een van veel glas voorziene fraai gestyleerde bedieningsruimte zijn de direct in het oog springende uiterlijkheden van deze gelede wiellader. Hiermee wordt een uitstekend zicht rondom geboden, alsmede een goede kijk naar achteren en op het werk. Met deze machine die Orenstein en Koppel begin dit jaar aan het programma toevoegde en inmiddels in produktie heeft genomen, stelt de fabrikant in de categorie gelede laadschoppen nieuwe maatstaven. Niet alleen het moderne futuristisch ontwerp is daarvoor bepalend, in het bijzonder ook de combinatie van goede machineprestaties met multifunctionaliteit, veiligheid en comfort draagt hier in sterke mate aan bij. De 3500 liter machine put zijn vermogen uit een zes-cilinder 155 kW dieselmotor met hoog koppel, die via een nieuwe Load-sensing hydrauliek met twee capaciteitsgeregelde verstelpompen zorgt voor optimale machineprestyaties bij een zuinig brandstofverbruik. Zelfblokkerende lamellen-differentieels in beide assen bieden de lader een hoge schuifkracht terwijl natte gesloten lamellenremmen in de wielnaven garant staan voor een hoog remvermogen.

De compacte O en K mini kniklader type L4 is uitgerust met een 0,45 m3 laadbak en heeft een eigen massa van 3,4 ton.

De cabine en motorkap van de L 35 B gelede wiellader zijn kantelbaar uitgevoerd en verlenen de belangrijke aandrijvingscomponenten een goede bereikbaarheid.

Reageer op dit artikel