nieuws

‘Nieuw vliegveld kan problemen R’dam en Antwerpen oplossen’

bouwbreed Premium

De problemen die de vliegvelden van Rotterdam en Antwerpen hebben om te ke uitbreiden, zijn op te lossen door een nieuwe luchthaven te bouwen tussen beide grootstedelijke gebieden. Als er bovendien een goede aansluiting komt op het Europese net van hoge-snelheidslijnen, kan nieuwbouw in de zogeheten Rijn-Schelde Delta zelfs een deel van de groei van Schiphol opvangen. Dat concluderen onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) in het economenvakblad ESB. Ze borduren daarmee voort op een plan uit 1972. Toen kwam een commissie tot de slotsom dat het Brabantse Dinteloord de aangewezen plaats was voor een tweede nationale luchthaven. De economische ontwikkeling van Zuid-West zou daardoor een flinke impuls krijgen. De luchthavens van Antwerpen (Deurne) en Rotterdam (Rotterdam Airport, voorheen Zestienhoven) ke niet inspelen op de groei van het aantal passagiers.

Tegen de uitbreiding van Deurne en tegen een verplaatsing van Rotterdam Airport bestaan grote bezwaren uit oogpunt van milieu en ruimtelijke ordening. Gezien de toenemende ruimtelijk-economische samenhang in de Rijn-Schelde Delta moet de bouw van een geheel nieuwe luchthaven serieus worden genomen, aldus de onderzoekers. Zeker als de verplaatsing van Rotterdam Airport definitief onhaalbaar blijkt.

Reageer op dit artikel