nieuws

Nederlands baggerschip voor Belgie gekapseisd

bouwbreed Premium

Het Nederlandse baggerschip Spauwer is gistermorgen, vijftien kilometer uit de kust van de Belgische badplaats Oostende, gekapseisd en gezonken. Een Nederlandse opvarende, de schipper, is daardoor om het leven gekomen.

Duikers van de Belgische zeemacht hebben vier andere Nederlandse opvarenden bevrijd. Zij hadden ruim tweeenhalf uur in een luchtbel in het schip opgesloten gezeten. Een helikopter heeft hen overgebracht naar een ziekenhuis in het Belgische Veurne. De toedracht van het ongeval is nog onbekend.

De sleephopperzuiger ‘Spauwer’, eigendom van Spauwer Dredging in Yerseke, is zo snel gekapseisd dat de vijf opvarenden geen kans hadden alarm te slaan. De bemanning van het passerende Belgische schip Prinses Marie Christine zag het grotendeels gezonken vaartuig om ongeveer half negen, gisterochtend. Zij waarschuwde de loodswacht in Oostende. Daarop begon de Belgische Kustwacht en zeemacht een grootscheepse reddingsoperatie met schepen en helikopters.

Duikers brandden de scheepshuid van de Spauwer open en sloegen ramen in om de vier opgesloten bemanningsleden te ke bereiken. Die lagen tenminste 2,5 uur in het koude Noordzeewater. Zij bleven in leven dank zij een luchtbel.

Niet bekend

Een bergingsvaartuig trachtte vast te maken aan het wrak om het naar ondieper water te verslepen. Het vormt een obstakel voor het overige scheepvaartverkeer.

Reageer op dit artikel