nieuws

Met prefab Kant en Klaar vloer is meerwerk mogelijk

bouwbreed Premium

Met de prefab Kant en Klaar vloer van Orion Beton BV te Enschede is meerwerk (in beperkte mate) mogelijk. De vloeren ke in de fabriek bijvoorbeeld worden voorzien van meerdere afvoeren. Dan kan de plaats en indeling van de natte ruimte tijdens de bouw nog aangepast worden.

Met die optie komt Orion Beton voor een deel tegemoet aan een veel gehoord bezwaar tegen het instorten van installaties in prefab elementen. Dat bleek tijdens een presentatie van de fabriek van Kant en Klaar vloeren.

Het blijft wel voorwaarde om vooraf goed te overleggen over de Kant en Klaar vloeren, want als de installaties eenmaal zijn ingestort ke ze niet meer worden gewijzigd. De leidingen ke echter wel zo aangelegd worden, dat er achteraf verschillende indelingen mogelijk zijn. Op die manier kan in een laat stadium nog aan bepaalde wensen van toekomstige bewoners tegemoet gekomen worden.

Voor de aannemer biedt het werken met Kant en Klaar vloeren veel voordelen. De afwerkvloer wordt reeds in de fabriek aangebracht, de raveelconstructies worden uit het zicht in de vloer opgenomen, de montage op de bouwplaats gaat zeer snel en er komt geen afval bij vrij. Bovendien wordt er minder bouwvocht in de woning gebracht en hoeven er minder werkzaamheden op de bouwplaats georganiseerd te worden.

Reusachtige plotter

Behalve de elektrische installatie bestaat ook de mogelijkheid om ventilatiesystemen, waterleiding en mantelbuizen voor de verwarming in te storten. De verschillende sparingen en onderdelen van de installaties worden in de fabriek met een reusachtige plotter met waterverf op de mallen afgetekend. De onderdelen worden vervolgens met een thermische lijm op de mallen bevestigd, zodat zij niet ke verschuiven. Als alles op zijn plaats zit, wordt de vloer gestort. Er wordt gebruik gemaakt van beton met Lytag korrels, in plaats van grind.

Orion Beton gebruikt materialen van een hoge kwaliteit. De kostenbesparing wordt gezocht in een efficiente produktie. De afnemer krijgt zo de zekerheid van een goed produkt, dat snel en makkelijk op de bouwplaats gemonteerd kan worden.

De onderdelen voor de installaties worden door gespecialiseerde bedrijven aangeleverd. Het magazijn van Orion Beton doet daardoor enigszins denken aan dat van een autofabriek, waar bijvoorbeeld de verschillende uitlaten in een rek hangen.

Produktie gestegen

De produktie van Kant en Klaar vloeren bij Orion Beton is de afgelopen jaren flink gestegen. Ze worden in dezelfde fabriek gemaakt als de traditionele breedplaatvloeren. Elke dag gaan er zo’n 80 mallen door de fabriek heen. Na een dag in een geklimatiseerde verhardingsruimte worden de vloeren ontkist en op het tasveld opgeslagen. Ze worden met eigen vervoer naar de bouwplaats getransporteerd. Een deel van de produktie is bestemd voor de regio, maar er gaan ook veel Kant en Klaar vloeren naar het westen van Nederland.

Volgens Orion Beton werken steeds meer aannemers met Kant en Klaar vloeren. Ze moeten wel even wennen aan het feit, dat er in een vroeg stadium meer bekend moet zijn over de installaties. Daar staat een aantal voordelen tegenover. Orion Beton hoopt nog veel andere aannemers van die voordelen te overtuigen. Wellicht ke de vloeren in de toekomst gecombineerd worden met wanden met ingestorte installaties, zodat er een compleet bouwsysteem ontstaat.

De installaties zijn gemonteerd, de vloer kan gestort worden.

Voorbeeld van een Kant en Klaar verdiepingvloer in drie delen, met ingestorte afvoeren, elektrische installatie en ventilatie.

Reageer op dit artikel