nieuws

Kunststof film maakt schilderen overbodig

bouwbreed

Het bedrijf Foilcoat uit Eindhoven heeft een nieuw systeem ontwikkeld dat als alternatief voor het schilderen van houten gevelelementen kan dienen. In plaats van een verflaag worden kozijnen volgens dit systeem beschermd door een zelfklevende kunststof film, die ten minste twee maal zo lang meegaat als schilderwerk.

Uitvinder van het systeem is directeur F. Liebregts van Foilcoat. Hij heeft inmiddels in Eindhoven de eerste woning voorzien van het nieuwe systeem, dat er volgens hem nagenoeg hetzelfde uitziet als schilderwerk.

Over de kosten van te foilcoatsysteem in vergelijking met schilderwerk zijn nog geen exacte gegevens bekend, omdat nog geen grootschalige praktijktoepassingen zijn gerealiseerd. Maar volgens Liebregts is het nu al zeker dat de nieuwe techniek goedkoper is dan schilderwerk. Dat komt volgens hem vooral doordat de nieuwe beschermlaag ten minste tweemaal zo lang meegaat als een verflaag.

Liebregts heeft bij het ministerie van Economische Zaken en bij de Europese Commissie subsidie aangevraagd voor het realiseren van een demonstratiepo van circa 300 woningen verspreid over Nederland.

Sticker

Liebregts vergelijkt de kunststof film met een soort sticker die op het hout wordt geplakt. De film heeft een dikte van 80 not en kan zowel op onbehandeld hout als op geverfd hout worden toegepast. Het aanbrengen geschiedt met een speciale spatel. Om een goede afwerking te krijgen wordt bij aansluitingen van hout op glas en van hout op hout een 4 mm brede freesnaad aangebracht waarin de kunststof folie wordt ingelaten. De naad wordt vervolgens met een kit afgedicht.

Doordat het systeem werkende naden afdicht en waterdampdoorlatend is, voorkomt het de vorming van houtrot.

Volgens Liebregts is het systeem geschikt voor de meeste houten kozijnen. Alleen als de ondergrond erg geprofileerd is, kan het niet worden toegepast.

Liebregts schat de totale markt voor zijn vinding op f. 10 miljard.

Reageer op dit artikel