nieuws

Jurische procedure tegen uitbreiding Schiphol begonnen

bouwbreed Premium

Milieu- en bewonersorganisaties zetten gisteren de eerste stap op de juridische weg om de uitbreiding van Schiphol te bevechten. Volgens de organisaties is het kabinetsbesluit tot uitbreiding gebaseerd op onjuiste prognoses met betrekking tot het vliegverkeer. Dat groeit sneller dan in de officile stukken staat en heeft ernstige gevolgen voor het milieu, stelt Milieudefensie.

Gisteren dienden de organisaties 1250 bezwaarschriften van omwonenden in bij het Centraal Punt Inspraak in Den Haag. Zij eisen daarin schadevergoeding voor de overlast van het vliegverkeer. Een bedrag is nog niet vastgesteld. De procedure die nu is gestart bevat onder meer een poging om de schaderegeling voor omwonenden te verbeteren. Van de ruim 1250 omwonenden die nu een claim indienen, heeft 75 procent slaapproblemen en 40 procent luchtwegklachten. De bezwaren keren zich tegen de ontwerp aanwijzing over de uitbreiding van Schiphol en gaan naar minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat. Pas nadat zij erover heeft geoordeeld, staat voor de tegenstanders van een groter Schiphol de weg naar de rechter open. Die slaan we ook zeker in, aldus Milieudefensie. De procedures ke jaren in beslag nemen. De uitbreiding van de luchthaven moet in 2003 gereed zijn.

Reageer op dit artikel