nieuws

Groningen betrokken bij uitvoering ‘pilotpo’ in Poolse Katowice

bouwbreed Premium

De steden Groningen en Katowice hebben een contract ondertekend voor de uitvoering van het eerste stedelijke vernieuwingspo in de Poolse stad. Het betreft het Pilotpo in de wijk Zalaze dat reeds in uitvoering is.

De gemeente Groningen heeft in samenwerking met het Groningse bedrijfsleven (verenigd in DAGIN Building en Planning) en de Poolse stad Katowice een stedebouwkundig plan ontwikkeld voor de wijk Zalaze. Dit is een hevig vervuilde en verwaarloosde maar ooit mooie wijk van Katowice.

Het stedebouwkundig plan moet de wijk verbeteren, zonder dat het karakteristieke ervan verloren gaat. Bij wijze van ‘aftrap’ besloot men direct een woningblok te renoveren. Met het Pilotpo beogen Groningen en Katowice in een vroeg stadium concrete resultaten te bereiken, als stimulans voor vervolgactiviteiten en -initiatieven.

Het po wordt voor 50 procent door het Nederlandse bedrijfsleven en voor de overige 50 procent door Katowice gefinancierd. Op dit moment werken de Groninger architecten Oving, Timmer en Scheffer, bouwbedrijf Stijkel en Nelf Lakfabrieken aan het po, samen met een lokale aannemer. De oplevering is eind december. De gepensioneerde Groninger aannemer J. van Dijken is bij het po betrokken als Po Uitzending Managers (PUM).

Reageer op dit artikel