nieuws

Graafmachine sloopt bovendeel silo Calve Delft

bouwbreed Premium

Na eerst enkele naastgelegen loodsen te hebben gesloopt, heeft het Rotterdamse bedrijf Van Leeuwen Demostaal Groep een begin gemaakt met het afbreken van de Silo van Calve Delft. Het hoogste deel van het veertig meter hoge gebouw, dat sinds 1916 mede gezichtsbepalend is geweest voor de Gemeente Delft, is inmiddels met behulp van een hydraulische machine met breekhamer ontmanteld.

Vanwege de ligging van de silo in de directe omgeving van een parkeerplaats en grenzend aan een nog in gebruik zijnde loods is besloten de klus van bovenaf aan te pakken. Daartoe werd onlangs met behulp van een 400 tons Liebherr telescoopkraan een 25 ton zware Hitachi FH220 op het dak geplaatst.

Voordat de machine op deze, voor graafmachines, ongebruikelijke plaats kon worden gehesen diende een verhoogde dakopbouw met behulp van pneumatische sloopwerktuigen gedeeltelijk te worden weggenomen. Via de hierdoor ontstane dakopening kon de machine op een lager gelegen verdieping worden geplaatst. Uit veiligheidsoverwegingen zijn op dit niveau zware draglineschotten neergelegd om het 25 ton zware machinegewicht zo goed mogelijk over de vloer te verdelen.

Met de Hitachi is het gebouw rondom over een hoogte van tien meter gesloopt. Het vrijkomende puin is via de silokern gestort. Om eventueel langs de buitenkant van het gebouw vallend puin op te vangen is rondom de silo een 30 cm dik zandpakket aangebracht. Belendende gebouwen zijn hiertegen extra afgeschermd met houten schotten. Van Leeuwen Demostaal heeft dit sloopwerk op hoog niveau inmiddels geklaard en vrijdag kon de hydraulische machine met behulp van de Liebherr kraan weer met beide rupsen op de grond worden geplaatst. Het 30 meter hoge resterende deel zal verder op traditionele wijze worden geslecht met behulp van een stalen kogel aan de haak van een rupskraan. Het totale sloopwerk waarbij zo’n goede 8000 ton puin vrijkomt neemt ongeveer twaalf weken in beslag.

25 ton machinegewicht aan de giek van de Liebherr 400 tons telescoopkraan op weg naar zijn 40 meter hoge werkplek, het dak van de silo van Calve Delft.

De Hitachi FH 220 is door de opening van de weggebroken dakopbouw neergelaten op de onderliggende verdiepingsvloer. Draglineschotten droegen zorg voor een goede verdeling van het machinegewicht.

Reageer op dit artikel