nieuws

Geld oorzaak van vastlopen aankoop Geka door Heijmans

bouwbreed

De overname van het funderingsbedrijf Geka uit Dordrecht door Heijmans is vastgelopen op geld. “Wij wilden zoveel hebben en Heijmans was bereid om zoveel te betalen. Beide bedragen lagen uit elkaar, dus de overname gaat niet door”, stelt ir. Th. van der Zwaan, directeur/eigenaar Geka, nuchter. Van der Zwaan nam een aantal jaren geleden met steun van financiers Geka over van het aannemersbedrijf Janssen en De Jong uit Roermond.

In de Telegraaf verklaart J.P.M. Janssen, voorzitter raad van bestuur Heijmans, dat het bedrijf niet slecht is, “maar het voldeed niet aan onze criteria”. Van der Zwaan is verbaasd over deze opmerking. “Het rendement van Geka is voor de bouwnijverheid normaal. Marges in de bouw zijn nu eenmaal klein. Janssen wist, als hij de jaarverslagen had bestudeerd, dat ook op langere termijn het rendement niet omhoog zou gaan. Overigens moeten in een veel te vroeg stadium dergelijke gesprekken al openbaar worden gemaakt.”

Met de overname van het Dordtse bedrijf (50 medewerkers) wilde Heijmans zijn positie in de markt voor zware funderingen en de weg- en waterbouw versterken. Geka had vorig jaar een omzet van f. 25 miljoen. Van der Zwaan: “De situatie na de mislukte verkoop is niet veranderd. We gaan opgewekt verder en zullen dit jaar met winst afsluiten. Er staat geen nieuw partij voor de deur die ons wil overnemen. Eerst weer rust in de tent, want je weet niet wat je over je afroept als je een dergelijk proces in gaat.”

De raad van bestuur Heijmans handhaaft de eerder uitgesproken verwachting dat de winst per aandeel over heel 1995 belangrijk hoger zal uitkomen, onvoorziene omstandigheden voorbehouden.

Reageer op dit artikel