nieuws

Geen scholingsplannen door overheidsregels

bouwbreed Premium

Bouwbedrijven hebben geen tijd om een scholingsplan voor hun personeel te ontwikkelen vanwege het toenemende aantal regels dat door de overheid wordt opgesteld.

Daarnaast blijkt dat 90 procent van de bezoekers van voorlichtingsbijeenkomsten die het Scholingsfonds voor het Bouwbedrijf (SFB) het afgelopen najaar hield van de werkgever nog nooit een bijscholingscursus heeft mogen volgen.

Dit zei C. Singerling voorzitter van het SFB gisteren tijdens een bijeenkomst in Amsterdam. Hier werd de 500.000ste scholingsdag vergoed en werden certificaten uitgereikt aan vijf ondernemingen die hun personeel regelmatig laten bijscholen.

De werknemers van bedrijven met minimaal honderd man personeel maken het meest gebruik van de mogelijkheid tot bijscholing. “Het midden- en kleinbedrijf, waarbij het merendeel van de bouwvakkers werkt, blijft nog achter”, aldus een toelichting van het SFB. Daarom zal het komende jaar meer voorlichting worden gegeven aan werknemers en werkgevers uit deze sector.

Vergoeding

In de bouw werken ruim 155.000 werknemers die aanspraak ke maken op bijscholing. Hiervan zijn er circa 35.000 aangesteld bij bedrijven met honderd of meer werknemers. “Voor werknemers die onder de cao voor het Bouwbedrijf vallen vergoedt het scholingsfonds per ingevulde bijscholingsdag in werktijd de volledige loonkosten, 50 procent van de cursuskosten en – 20 reiskosten”, aldus het SFB.

Reageer op dit artikel