nieuws

ECD constateert toename fraudes met faillissementen

bouwbreed Premium

In Nederland worden veel fraudes met faillissementen met de mantel der liefde bedekt. Vorig jaar waren er 6600 faillissementen, maar de Economische Controle Dienst (ECD) kreeg slechts 135 meldingen van fraude binnen. Volgens ervaringsgegevens moet in 1994 ongeveer 2000 keer fraude zijn gepleegd. Dit blijkt vrijdag uit het jaarverslag 1994 van de Economische Controle Dienst (ECD).

Niet alle negentien arrondissementen binnen het Openbaar Ministerie zijn even actief op het gebied van faillissementsfraude. Drie arrondissementen deden er zelfs niets of nauwelijks iets aan wegens gebrek aan capaciteit. De fraudeurs hadden in deze arrondissementen (Groningen, Amsterdam en Utrecht) min of meer vrij spel, terwijl ze die elders stevig aanpakken. Door een plan van aanpak van het ministerie van Justitie worden momenteel ook in Groningen, Amsterdam en Utrecht weer fraudezaken aangepakt.

Om de druk op het team Wet Economische Mededinging (WEM-team) op te vangen, wordt deze afdeling uitgebreid met twee mensen. Volgend jaar komen daar nog eens twee mensen bij. Het aantal onderzoeken is in 1994 toegenomen. Zo heeft het team de activiteiten van een groep makelaars in Arnhem onderzocht. De zaak werd uiteindelijk door de Officier van Justitie geseponeerd. “Haars inzien kon uiteindelijk toch niet overduidelijk worden aangetoond dat het prijsgedrag door de makelaars daadwerkelijk werd ingegeven door het genoemde besluit.”

Reageer op dit artikel