nieuws

Dit jaar grootste aantal RIBA-awards verleend

bouwbreed Premium

Op maandag 20 november worden van 16.00 – 28.30 uur in het ‘Belvedere Forum’ in hal 2 van de bouwbeurs Interbuild de vier winnaars van de RIBA-awards worden voorgesteld. De bekroonde poen worden getoond in hal 4 stand 4566.

De RIBA-Awards zullen worden uitgereikt door Oven Luder, president van RIBA (Royal Institute of British Architects) met 20000 leden. De Awards zijn de weerslag van de kwaliteit van architectuur in alle regionen. Ondanks de recessie zijn er dit jaar meer winnaars dan ooit tevoren. De winnende projecten zijn: de St. John’s College Library te Cambridge door Edward Cullinan Architects Ltd; J. Sainsbury te Harlow, Essex door architect Terry Farrell en Partners; Alan Tye’s HID Studio te Tring, Hertfordshire door architect Alan Tye with Aldington Craig en Collinge; en last but not least het Elizabeth Fry Building, University of East Anglia, Norwich door architect John Miller en Partners. Het opvallende van alle vier poen in het oosten van Engeland is, dat de hoge kwaliteit van de vrij beperkte poen is bereikt met een hoge mate van inspiratie bij een betrekkelijk laag budget.

Een doelmatige bibliotheek in Cambridge was nodig omdat het bestaande gebouwd van 1628 en uitgebreid van 1885 met het Penrose gebouw uit hun jasje waren gegroeid. De architecten zijn erin geslaagd nauwkeurig de lijn van het Penrose gebouw te volgen op een moderne manier. De nieuwe bibliotheek biedt 60.000 boeken onderdak in direct toegankelijke kasten en heeft nog eens een capaciteit van 60.000 boeken in gesloten kasten. Er moesten speciale bakstenen worden gemaakt, die aansloten bij die van van het Penrose gebouw. Volgens de jury nodigt de bibliotheek door zijn koele doch lichtdoorlatende opzet, uit tot studeren.

Supermarkt

Het tweede winnende po, J. Sainsbury te Arlow is een nieuw ontworpen supermarkt, die geheel opgaat in de reeds gerealiseerde voorzieningen en de omgeving. Het nieuwe gebouw sluit naadloos aan op het bestaande centrum. De materiaalkeuze is zodanig, dat ze de robuustheid van veel van Harlows architectuur weerspiegelt. Het is een vrij strak ontwerp met aandacht voor details en een rijke uitstraling alsmede een varieteit aan niveaus. De jury vond het een verademing, dat een belangrijke voedselleverancier het had aangedurfd nu eens af te zien van hellende daken en klokketorens.

Milieuvriendelijk

De derde winnaar Alan Tye was met zijn nieuwe studio gebonden aan de bestaande Alan Tye’s HID Studio, waarbij HID staat voor Healthy Industrial Design. Het lag derhalve voor de hand dat elke zweem voor het onstaan van het sickbuilding syndrom moest worden vermeden. Dat is dan ook gebeurd. De materiaalkeuze is met het oog hierop afgestemd. De materialen zijn geselecteerd op het niet afgeven van giftige emissies.

Er is gekozen voor ‘milieuvriendelijke’ bouwprodukten. Het is een gebouw geworden dat rust uitstraalt geplaatst in een vriendelijke omgeving vol licht. Volgens de jury geeft het eindresultaat een soort van tijdloze elegantie en een mix van klassieke Scandinavische eenvoud gekoppeld aan oosterse rust.

Energiezuinig

Het nieuwe Elizabeth Fry gebouw tenslotte voor de universiteit, kenmerkt zich door een levendige ‘bewoonbaarheid’ gekoppeld aan een goede daglichttoetreding en flexibel gebruik van het gebouw. Voor de architect John Miller en Partners is het de tweede keer dat zijn po is uitverkoren. Het gebouw bevat alles wat een moderne student, maar ook de docenten nodig hebben voor het goed functioneren van het geheel. Oordeel van de jury: “De kwaliteit van licht en het gevoel van drama gecreeerd door het atrium imponeert ons allen.” Het gebouw is bovendien heel energiezuinig opgezet.

Reageer op dit artikel